Monday, July 13, 2009

TIPS MENCIPTA BAHAGIA DLM RUMAHTANGGA PART 1

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

Bismillah,

Bertemu kita lagi hari ini...kali nie kita akan berkongsi TIPS & SOME INSIGHT bagaimana untuk mencipta kebahagian & keharmonian dalam rumahtangga...Lewat minggu lepas saya berkongsi pandangan menerusi soal selidik salah seorang sahabat yg kini melanjutkan pengajian dlm Phd bidang kaunseling perkahwinan & rumahtangga. Beliau kini sedang menjalankan NEED ANAYLISIS meninjau dimana apakah keperluan kaunseling rumahtangga & perkahwinan dalam konteks masyarakat Malaysia hari ini...Memacam ilmu & celik akal saya perolehi...Stastitik kini menunjukkan peningkatan kadar penceraian di Malaysia makin hari makin meriah...nampak gayanya apa sudah jadi dengan prosedur & pengisian yg dibawakan cthnya kursus perkahwinan apakah sudah cukup memadai module serta kupasan yg dibawakan...ataupun MEMERLUKAN ENRICHMENT...penambahbaikan???Satu persoalan yg bakal terungkai menerusi kaji selidik yang dilakukan.

TANGGUNGJAWAB BOLEH MENJADI SUATU YANG MEMBEBANKAN BILA KASIH PUDAR WARNA...
Pola serta gaya hidup masyarakat hari ini sudah mula berubah...arus modenasasi...tuntutan dan komitmen kehidupan adakalanya membuatkan mengatur KEUTAMAAN DALAM KEHIDUPAN jadi tersasar...ambil shj contoh mudah kebanyakan suami isteri dan juga ibu serta ayah hari ini kedua-duanya keluar mencari rezeki untuk kelangsungan hidup....itu kisah dunia hari ini. Berbanding zaman dahulu ayah shj keluar mencari rezeki ibu pula di rumah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya sbg isteri dan menguruskan hal-hal kebajikan suami serta anak-anak. Cabaran hari ini berbeza...dengan bebanan fikiran...tanggungjawab di pejabat, belum masuk soal kebajikan di rumah...komitmen...ansuran bank...ansuran banknyer macam-macam jenis ansurannya hutang pinjaman loan, kad kredit, perumahan, kereta...pengajian...itu tak masuk belanja dapur, pembelajar an anak-anak...makan pakainya...duit nursery...bil letrik, bil air, telephone...duit mak ayah tanda ingatan membesar & mendidik kita...ini baru kisah HUTANG ~ niepun dah cukup membuatkan DUNIA HILANG SERI bila memikirnya, betul tak??? Itu sebab nak kena belajar macam mana NAK MAKE PEACE dgn daily stress isu supaya tidak terperangkap dengan HELAH SYAITAN MENDIVERTKAN MASALAH KPD MASALAH LEBIH BESAR termengadu, terjatuh cinta..semuanya ter..ter..tak elok utk kesihatantu hentikan.

AMANAH SUATU “HADIAH” DRPD ILAHI...
BELUM LAGI masuk cerita PENGISIAN....proses pendidikan...kasih sayang & perhatian untuk ahli keluarga & insan2 yg disayangi...itu yang anak masuk tadika ibu & ayah sekali dok mengaji semula syllabus tadika...ini cth keluarga yang hormoni & together-gether...buat anak sama-sama....susah-senang sama-sama...begitu juga dalam aspek kehidupan rumahtanggatu SAMA-SAMA...memasak, mengemas, mendidik, memberi perhatian & kasih sayang..belaian sama-sama....SAMA-SAMA MENIKMATI ANUGERAH ALLAH DLM KEHIDUPAN INI...HADIAH BERGELAR “SUAMI”....HADIAH BERGELAR “ISTERI”...HADIAH BERGELAR AYAH & JUGA IBU...EACH & EVERY MOMENT IS A TREASURE...A BEAUTIFUL JOURNEY TO LIVE IN....masa yang berlalu takkan berputar kembali...lihat shj disekeliling betapa ramai wanita mahupun lelaki yang SINGLE...JANGAN TIPU DIRI SENDIRI!!!...menidakkan fitrah insan ingin dikasihi & mengasihi...kesepian, kesunyian...betapa ramai pasangan yg berumahtangga tapi diuji dengan UJIAN MENANTI ZURIAT...MAKA MENGAPA HARUS DIPINGGIRKAN AMANAH INI...mengapa harus dibiarlayu...kasih sayang & “HADIAH” ini...mengharapkan pokok yg ditanam akan tubuh mekar & subur jika tiada inisiatif utk menyuburkannya...lama-lama kering & layulaa...mati....tambah pula musim kemarau...tambah pula ada serangga mengacau...TAKE ACTION!!!NEVER TOO LATE!!!Jangan sesekali menidakkan teguran,luahan rasa hati pasangan anda....kerana apa????TAKUT-TAKUT...pendaman demi pendamaan yag dialami...membuatkan kasih sayang itu dingin & membeku...bila dah dingin...hati jadi kering silap hari bulan...takde karan!!! Menangis airmata darah pun tiada gunanya...

MARRIAGE IS A SACRED JOURNEY...usah kita cemari perjalanan ini.
Kehidupan berumahtangga bagi saya merupakan SUATU PERJALANAN YG SUCI...SANGAT SUCI...SANGAT-SANGAT INDAH...”MARRIAGE FOR ME IS A SACRED JOURNEY”...kerana disitu Allah menyediakan setiap ahli dalam sistem rumahtangga dimana suami, isteri & anak-anak utk sama-sama menikmati NIKMAT KEHIDUPAN yang namanya kasih sayang, perjuangan, pengorbanan...REWARD...berbakti...sama-sama mengumpul ASET/PAHALA untuk bekal akhirat...Allah sendiri berpesan “JAGALAH DIRI KAMU...AHLI KELUARGA KAMU DARIPADA API DUNIA & API AKHIRAT”...perjalanan suci maka tidak seharusnya ahli di dalamnya melukai...menganiyai antara satu sama lain...MENGANIAYA kehidupan orang lain...MENIDAKKAN HAK YG SEWAJARNYA DIBERIKAN sama maknanya menganiyai kehidupan anda sendiri....membuka lorong-lorong ke neraka.IT TAKES TWO TANGO...memerlukan kerjasama kedua-belah pihak suami & juga isteri utk mencorakkan perjalanan rumahtangga kalian. Anak-anak yang masih kecil JANGAN DISALAHKAN...!!!! Mereka anugerah Ilahi yang BERSIH SIFATNYA...sebelum nak mengherdik anak-anak...memaki hamun...mengeluarkan perkataan negatif yang kesat spt degil, nakal, bodoh, tak mendengar kata...CERMIN DULU DIRI ANDA SEBAGAI IBUBAPA...mana silapnya!!!Jangan sesekali anda biarkan PENYAKIT KETURUNAN ini diteruskan...

PERKATAAN NEGATIF IBARAT DOA/MANTRA
Perkataan-perkataan negatif...MENGELUH sama maknanya dengan DOA/MANTRA...is it sort of sumpahan....so TAK PERLU NAK SALAHKAN ORANG LAIN kalau anda tidak menikmati bahagia...kalau rezeki anda mahal...kerana anda sendiri MENUTUP JALAN KEBAHAGIAN...JALAN KEJAYAAN...DAN JALAN KEBERKATAN DLM KEHIDUPAN ANDA . Tak payah nak salahkan orang lain...pergi jumpa bomoh sana sini!...JAWAPAN UNTUK KUNCI KEBAHAGIAN...KUNCI KETENANGAN...THE KEY IS YOU TO HEAL!!!KUASA PENWAR ITU ADA DI DALAM TANGAN ANDA...MASA AKAN MENJAWABNYA TAPI INI TIDAK BERMAKNA UNTUK BERSERAH BULAT-BULAT TANPA USAHA & IKHTIAR...bila menyebut tentang angin perubahan...lakukanlah dgn ikhlas & tulus...istiqamah...kerana Allah dan bukannya mengharapkan PENGIKTIRAFAN MANUSIA semata-mata...dlm kesnie pasanganlaa...itu lebih membahagiakan sebenarnya...LEBIH JUJUR, LEBIH TULEN!!!Bukan apa jika sandaran kerana manusia khuatir bila anda diuji dengan kekecewaan anda akan terus PUTUS ASA, HILANG ARAH....dan akhirnya terbelenggu dengan MASALAH YG ANDA CIPTA SENDIRI!!!

REFLEKSI KEHIDUPAN BERUMAHTANGGA
Refleksi suami saya tentang kehidupan berumahtangga...ALLAH TAK PERNAH SILAP DALAM MERENCANAKAN PERKAHWINAN HAMBANYA...ada RAHSIA...ada HIKMAH yang tersembunyi untuk pasangan itu belajar...utk SALING LENGKAP-MELENGKAPI...bukannya NAK TUNJUK TERROR!!! Memandang hina pada pasangan...sibuk menuding jari dan mencari kelemahan pasangan...anda mencari kesempurnaan....jangan sampai pula anda terlupa anda juga tidak sempurna...
“Love is not by finding a perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly."

SUCCESSFUL MARRIAGE???
And bytheway...THE KEY OF SUCCESSFUL MARRIAGE IS VERY SIMPLE... " A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person "...not many-many person haa!!!Itulaa antara rahsia perkahwinan orang dulu-dulu...I HAVE YOU & YOU HAVE ME...TOGETHER WE”RE GOING TO BUILD OUR DREAMS WITH THESE FOUR HANDS!!! Susah-senang sama-sama...sabar & ikhlas...insyaAllah manis yang dicari...INDAH YNG DICIPTA akan mewariskan kemuliaan, kesejahteraan & kejayaan utk generasi seterusnya...marriage is also DUPLICATION PROCESS!!! Tak sedarkan...itulah kalau banyak sangat yg negatif...tahu2 anak-anak pun mengikut...ACTION SPEAKS LOUDER THEN WORDS ...so mana yang kurang enak dilihat, dipandang, dirasa ....betul-betulkanlaa sebelum terlambat...

TERIMA KASIH PADA SEMUA...
Kepada para sahabat moderator di yahoogroups & juga FORUM...jutaan terima kasih saya ucapkan atas kerjasama & laluan yang kalian berikan...alhamdulillah dan insyaAllah semoga dengan usaha murni ini sama-sama kita dapat membantu rakan-rakan di luar sana yang sedang diuji dengan ujian rumahtangga mahupun kehidupan. Dan saya cukup percaya...insyaAllah ganjaran....saham di sisi Allah juga ada buat kita...(PASIF SAHAM AKHIRAT)...haa..bukan sekadar pasif income jerk...PASIF SAHAM akhirat takkan tak nak, betul tak?...Pada para sahabat yang mengikuti bicara ilmu ini panjang2kan jariah ini!Tapi jangan lupa letakkan link http://kliniksukses.blogspot.com bukan matlamat utama nak carik makan (haa! Jangan salah faham pula yer...moga-moga tips yg ada saya muatkan disitu....dapat memberi semangat, dorongan & CELIK AKAL buat yang mencari...dan bagi yg rasa perlukan bantuan lanjut pula...tak tahu nak luah pd siapa, keliru, buntu, putus asa...kecewa, sedih...ingin dirawat luka emosi & beban fikiran tersebut???Dipersilakan mengikuti prosedur yg digariskan...mudah bukan?Tak bergerak kemana-mana depan pc, insyaAllah WILL BRING RELIEF TO YOUR LIFE...with the help of Allah of course....DIALAH PENTADBIR & PENGUASA PALING AGUNG...saya sekadar menjalankan tanggungjawab shj!...

So jumpa lagi...utk tips-tips akan datang! SMILE....U can bring difrennn....senyum itu satu sedekah....sedekah itu rezeki...Anda senyum...pasangan anda senyum...anak-anak senyum...bukankah itu SUATU REZEKI juga....nikmat kasih sayang dan kebahagian...insyaAllah mudah laluan rezeki untuk yang lain pula....Tak elok2 gaduh suami isterinie...nanti tak berkat, rezeki banyak manapun tak bahagia...rumahtangga huru-hara...anak-anak pulak haru-biru...dah mak ayah huru-hara...tak nak macamtu...tak elok utk kesejahteraan diri & kehidupan...perbuatan yg sia-sia...takde paedahnya...Allah pun marah...yang suka....happy bahagia & BANGGA...tengok anda & keluarga huru-hara & haru-biru....haanie dia...KEMENTERIAN DASSIM & THE GENG!!!....Buat apaaa....nak lepak sama dgn dia????Erghhh...Nauzubillahminzalik....



Glitterfy.com - Glitter Graphics

2 comments:

Ambo said...

assalamualaikum,

tips2 yang puan berikan sgt berguna..tulisan yg ditulis dgn gaya santai, tiada masalah bg saya.

cuma saya rasa lebih cantik & mudah dibaca jika puan susun dlm bentuk 'point form'.. letak 'bullet points' di setiap butiran utama.

teruskan usaha murni puan membantu umat Islam kita. insyaAllah.

Faisal & Aniz said...

Ambo...

Thanks ambo for the BRIALLIANT suggestion!Noted...panjang2kan ilmu moga2 sama2 kita menikmati ganjaranNYA di sisi Allah...

I'm honoured...Peace & May Allah Bless U...TQVM

Pn Aniz