Saturday, May 30, 2009

KAUNSELING ERA CYBER

KELEBIHAN SESI KAUNSELING SECARA ONLINE

1) Memberi KEMUDAHAN dan KESELESAAN kepada pihak klien tanpa harus terburu untuk mengurus masa, tenaga, komitmen (bekerja, anak tution, hantar nursery dsbgnya) dan wang ringit(bayar tol, minyak, parking dsbgnya) untuk mendapatkan sesi kaunseling di tempat lain.Bahkan melalui respon yang diterima ~ menjalani sesi kaunseling secara online memberi RUANG YANG SELESA untuk klien berkongsi masalahnya bilamana individu berada di dalam ofis mahupun rumahnya ~ tiada tekanan.

2) Klien LEBIH RASA SELAMAT ~ tiada timbul keraguan, malu ataupun segan untuk berkongsi masalahnya kerana tiada kaunselor berhadapan dengannya khususnya melibatkan isu-isu yang lebih sensitif.

3) Meningkatkan FOKUS DAN DAYA PENUMPUAN klien terhadap isu mahupun masalah yang dialami.Berbanding sesi bersemuka, seringkali klien yang menyimpan masalah cenderung untuk bercerita SEMUA masalahnya dalam satu sesi maksudnya tiada fokus. Berbanding sesi secara online klien diasuh/dididik secara tidak langsung untuk memberi FOKUS PENUMPUAN terhadap isu UTAMA yang paling menganggu saat itu dan dari waktu ke waktu berpindah kepada isu lain yang difikirkan perlu untuk ditangani menerusi sesi dan rawatan susulan.

4) Klien menikmati RUANG PRIVASINYA yang tersendiri bilamana sesi dijalankan dalam suasana mereka yang biasa contohnya di rumah,pejabat dan sebagainya.

5) Berbanding pendekatan tradisional psychiatry ataupun psychoanalysis, menjalani sesi kaunseling EFT menerusi online ataupun telefon memberikan ruang kebebasan dan keindahan “cyber-office” untuk masa depan dunia kaunseling. Pendek kata dimana sahaja berada, dimana sahaja saya berada sesi boleh dijalankan tanpa ada halangan dan sesungguhnya itulah ruang kebebasan sebagai kaunselor yang saya nikmati kini, bekerjaya dari rumah , bekerjaya dari mana sahaja...dunia tanpa sempadan...Dare to dreams to your wildest dream...Sky IS The LiMiT!!!.... Keikhlasan dan kemurnian hati kerana Allah swt dan Islam , insyaAllah jalan-jalan sukar pasti dipermudahkan. ..The PoWer OF AtTracTioN in Islam...AsK, BelieVe & ReCeIveD!!! You’ll surely receive it! I promise U...as Allah said in the Holy Qur’an...
.
Inginkan khidmat kaunseling, sila muat turun borang temujanji INVENTORI PROFAIL KLIEN di http://www.kliniksukses.blogspot.com/ , bukan itu shj anda juga disajikan dengan pelbagai tips dan ilmu tentang menguruskan stress , konflik dan isu di laman ini...semoga beroleh HIKMAH & MANFAAT...Amin, InsyaAllah.

Pendaftaran Klinik Sukses (Module 1) kini dibuka. ..
Tarikh : 6hb June 2009 (Sabtu)
Masa : 9.45pg hingga 5.30ptg
Lokasi : Nur Qudrah Holistic Solution, Sec. 18 , Shah Alam.
Bayaran : RM200
~ INFO LANJUT lawati http://kliniksukses%20.blogspot.%20com/

Salam Harmoni & Sukses Selalu;
Pn Aniz Hj Anwar EFT Practitioner
Counsellor/Therapist

YM/SKYPE : nizwar75
H/P : 012-3915362

KaUnSeLing ErA CyBeR : http://kliniksukses.blogspot.com/

Wednesday, May 27, 2009

THE MIRACLE OF EFT..amazing aid to eliminate ailment & emotional pain & traumas

History Of EFT

EFT originated from TFT (Thought Field Therapy), which was discovered by acupuncturist and psychologist Dr Roger Callahan. While Callahan developed the basic concept and structure, Craig had the vision to refine it and make it accessible to everyone. He also, along with many other therapists working in this field, began to realise the broader possibilities for EFT.
As a therapeutic technique there is little else to equal its simplicity and effectiveness. Many experienced therapists now report typical success rates of 80-95% for many conditions. The immediate history of EFT is short; its future looks to be much longer.

What is EFT?
EFT is a powerful new discovery that combines two well established sciences so you can benefit from both at the same time:
~ Mind Body Medicine
~ Acupuncture (without needles).

In essence, EFT is an emotional version of acupuncture wherein we stimulate certain meridian points by tapping on them with our fingertips. This addresses a new cause for emotional issues (unbalanced energy meridians). Properly done, this frequently reduces the therapeutic process from months or years down to hours or minutes. And, since emotional stress can contribute to pain, disease and physical ailments, we often find that EFT provides astonishing physical relief.

THE AMAZING AID ...

~ FREEDOM OF LETTING GO...

~ MAKE PEACE TO YOUR MEMORY...

~ FORGIVE TO ONESELF & OTHERS

~ HEALING OF PHYSICAL SYMPTOM

~ CHILHOOD ISSUES

~ STRESS, DEPRESSION

~ GRIEVING and others....

U LOVIN IT!!!Simplyy SUperb & AmAzing...

U'll BE SURPRISE What U can SeE & FeeL

(Join me on Klinik Sukses 4/7/09 & DISCOVER THE MAGIC OF EFT)

More benefits...
You can make enormous strides by introducing EFT into your emotional therapy process (whether you are a professional or a client). Instead of taking months or years using conventional "talk therapy," EFT often does the job for you cleanly and thoroughly in one or two sessions ... and we sometimes achieve noticeable results in a few brief rounds of EFT. We label these near-instant results as "one minute wonders."


Once you have seen how well EFT clears out emotional debris, your next step is to notice how physical ailments start to fade. Headaches, back pains and other discomforts often tend to improve or vanish as emotional issues improve (this is the essence of Mind Body Medicine). Your vision may become clearer and everyday stress may take less toll on your system.


Accordingly, you can apply it to just about everything. That is one of the most astonishing things about it. You use the same basic procedure for your fear of public speaking as you do for improving your golf score. You can also use it for everything from the common cold to multiple sclerosis (consult your physician, of course). Further, we have had reported successes for nearly every emotional issue on the books...including fear, trauma, depression, grief and schizophrenia. Some consider it the missing link in the pursuit of health and happiness.


Possible EFT limitations
I'm not saying here that EFT is perfect. We don't get 100%. But it usually works well and the results are sometimes spectacular. Because of it's unique approach, it can work where nothing else does and, to many, it represents a Doorway to a new Healing High-Rise.
You will find that EFT is usually quite gentle and you can often achieve substantial relief with little or no pain. This is not true for everyone, however. Some people's issues are so intense that the mere mention of them causes emotional or physical pain. But, given time, even these may be resolved efficiently with EFT.


Tuesday, May 26, 2009

Pendaftaran Klinik Sukses Dibuka : 4/7/09


KLINIK SUKSES MODULE 1
Tarikh : 4hb July 2009
Masa : 9.45pg ~ 5.30ptg
Lokasi : Nur Qudrah Holistic Solution, Sec. 18, Shah Alam.
Yuran : RM200 shj ( Disk. diberikan bg pendaftaran seblm 1hb July 2009)

JELAJAHI MISTERI & TRANSFORMASI DIRI ANDA BERSAMA KLINIK SUKSES

I"M GIVING YOU THE CHANCE HOW TO TAKE CONTROL TO YOUR LIFE!!!

TEROKAI KEAJAIABAN SAINS MINDA + KUASA DOA & EFT SBG MEDIUM HEBAT MENJAYAKAN TRANSFORMASI DIRI YANG UNGGUL & BERSEPADU

U'll DISCOVER THE MAGIC!!!


Monday, May 25, 2009

Anugerah Dari Kehilangan Part 3

EFT & Testimonial...

Bismillah,

Alhamdulillah akhirnya dapat juga sy meluangkan masa untuk menyambung bicara ilmu tentang EFT…ramai yg bertanya apa itu EFT, testimonial, utk apa dll.

Apa itu EFT?
EFT merupakan satu pendekatan yang boleh tafsirkan sbg PSIKOLOGI AKUPUNTUR….Cuma yang membezakannya dalam EFT ini kita tidak menggunakan JARUM mahupun DADAH tetapi KONSEPNYA TETAP SAMA...ada titik ataupun point penting yang akan kita ”TAP”dlm bahasa Malaysia ketuklaa.... Bagi klien lelaki ataupun secara online saya akan guidelaa untuk mereka TAP diri mereka sendiri tetapi bagi klien wanita, anak-anak saya yg akan lakukannya.

Konsepnya mudah...kalau kita nak buka lampu kita kena tekan suisnyakan bukan sembarangan ketuk...bukan sebarangan sentuh dimana-mana shj bahagian dinding dan LAMPU boleh terbuka dgn sendirinya (PERLU TEKAN SUIS YG LINK dgn LAMPUtu)...begitu jugalaa dengan membantu klien membebaskan energy negatif dalam diri a.K.a...bebanan emosi & fikiran yg menghantui....insyaAllah dgn menekankan SUIS YANG TEPAT dlm tubuh klien...dapat membantu MEMBEBASKAN GANGGUAN EMOSI & FIKIRAN yang dialami...

Dan yang PALING MENAKJUBKAN tentang EFT ini ~ ianya LEBIH RINGKAS & PANTAS dalam membantu proses penyembuhan klien berbanding kaedah konvensional kaunseling lain...yang lazimnya mengambil masa lebih panjang dan bersesi-sesi tapi kadangtu masih juga tidak mencapai matlamat yang diimpikan oleh klien & therapist atau kaunselor itu sendiri...kalau adapun mungkin dalam momentum yang sangat perlahan ataupun sederhana...memanglaa OK daripada tiada langsung tapi...tapi tak syoklaakan...tak happeninglaa hidup...apapun macam yang selalu saya nyatakan ini semua ’bab rezeki’ juga drpd Allah swt....punyalaa ramai hamba Allah yang mengalamai masalah stress, konflik rumahtangga, masalah kewangan, apa lagi dilanda kesedihan yang berpanjangan, buntu, keliru, berperang dalam diri dan sebagainya NAMUN SEKIRANYA...anda terpilih untuk menikmati mukjizat ilmu Allah yang dihamparkan ke dunia ini ...merungkai masalah....mencapai jalan penyelesaian menerusi kombinasi unik pendekatan EFT & meditasi Islam serta displin kaunseling yang saya ketengahkan ...syukur alhamdulillah...

Rezeki...bahagian masing-masing. Alhamdulillah hampir 4 bulan saya sendiri mempraktikan kaedah ini untuk menangani isu-isu seharian dan membantu para klien...syukur wahh! Rupa-rupanya...MasyaAllah senang banget...ini gampang rupanya...Tapi memang benarrr....JUJUR! Saya sendiri tak pernah menyangka semudah itu klien sembuh...cepat, pantas ...mudah...(Fuhh! Senang kerja akak...kalau tidak my head got...nyut...nyut..nyut...migrane lohh...pecah kapla nak tolong klien...kejap melompat belah kanan..kejap melompat belah kiri...kanan kiri...kiri kanan...tu yg kepalanie pun fenin...Allah bagik signal..soh berehatlaatu...sian otak kamu bekerja..dulu time kena migrane kena amik panadollaa...paling tidak pun akak kena bancuh guara cafe, makan ebrain ~ skang apa nama akak pun dah tak tahu...tenyeh minyak kapak...dan apa segala minyak anginlaa nak kasik clear ”blockage” & the nyut...nyut...tu but NOW NO MORE!!!Hi..hi...bye...bye..I don’t need that....takyah buang masak akak lagik...but what I did...simply relax...fokus and TAP...tapi ada sket jampilaa ...Ayatnyer mudah shj ...”Eventhough I have this problem but I love and accept my self completely...I choose to let go the sharpen pain on my head..on my neck ~ etc...etc....I release & let go”...Tak sampai 3 minit kadang....dah OK...It’s SIMPLY AMAZING!!!I tell U...I’ve seen so many living proof on this...terkadang berkilat airmata syukur saya dan klien sendiri...wayang gambar kecurangan suami boleh hilang, wayang gambar utang berbelit...kesedihan yg dalam...putus kasih....dsbgnya gone in few minutes mcm tak cayerrr but again itulah KEAJAIBAN ALLAH...ilmuNYA SANGAT LUASSS...andai kita yg terpilih menikmatinya kesyukuran dipanjatkan!

SISTEM ~ melihat keajaiban EFT @ Klinik Sukses
Normally memang JELASlaa...nampak sangat KEBERHASILAN...KEMUJARABAN tekniknie...kadang klien masuk sesi muka. Keruhhh....kusam...padahal make up bukan pale mcm mayat...tapi keruh...once done with EFT terus jernih....tenang....wajah klien...Sekarangnie memang buat sistem...masukjer bilik sesi akan ukur aura (meaning seblm sesi bermula)...after 1 hour ukur sekali lagi (before apply EFT) dan akhir sekali bila selesai dgn EFT ~ maknanya 3 ukuran aura diambil....Hemm...memang nampak JELAS & NYATA perbezaannya...klien puas hati dan saya sbg therapist & EFT Practitioner pun puas hati...rasa HALAL...laa nak amik yurantu...kalautidak ada rasa macam sikit salahlaa...sebabnya bukan fitrah mencekik darah orangkan...social trait dlm diri lebih skit tu yg jadi lagutu...(bg sesi secara bersemukalah...kalau online tanya pada klien sendiri apa yg dinikmati mereka)

Ada plak dpt panggilan tepon....(breakjap...bertanya...pasal lembu ~ isunya tentang sembelih lembu ...nak tanya pasal lembu, pasal sembelih lembu...kasihan kat lembutu kak kena sembelih, apa pandangan akak, tak zalim ker kita sembelih lembu, kesian kat lembutu, kak..Ampun! Saborrjerklaa ingat hakunie Profesor serba tau ker....Dr pun lomdapat lagik bru amik Masterjek...ada gak yg nak kena sembelihnie aku buat sup tulang ...saborjerklaaa bekerja di alam milenieum...dalam industri cyber macam-macam spesis ada...Oh! Allah please protect hambaMU drpd ancaman-ancaman manusia yang begini...ini kena rujuk Psychiatristnie...dah tahap mental dahnie akak bekerja dgn manusia paras normal tp stress tahap gaban kira ok lagik....bab tahap mentalnie bukan bidangnie...maaf byk-byklah. Agaknya ariktu tak jadik kenduri kahwin ..sembelih lembu kot tu yg jadik lagutu...biasanie kes-kes syahdusyahdan putus cinta)

Sambung balik...Janji saya nak cerita pasal EFT on my little princess Fataniah

Testimonial 1 (ISu ~ Tak selesa ~ hidung tersumbat disebabkan selsema, rasa letih & tak larat)
Teknik Tapping EFTnie memang saya dedahkan pada anak-anak…Fataniah & Erman (sekarangnie dah jadi rutin dalam 2 atau 3 hari sekali saya akan bertanyakan pada anak-anak is there any problem (ibunyer dah belajar bab emosi yg terendam bleh menyebabkan gangguan fizikal)…ada kawan yg banyak cakapker…hurt your feeling…any problem at school…or apa-apajerlaa gangguan mental picture @ emosi yg menganggu mereka). Bahkan tekninie pun saya ajarkan pd Fataniah..if U feel worry, tak faham pelajaran…tak selesa…anything U can just tap yourself without ibu with U spashly at school…So nak dijadikan cerita, Fataniah rasa kurang selesa sebabnya dia selsema so macam rasa ada block…kat hidung rasa susah nak nafas secara sempurna…so she just TAP herself…fokus…tutup mata & tarik nafas…(ada gaks kekawan yg busy body menanya tapi biasalah dianyer…takde apa2 jangan sibuk senyap!Garang jugak anak akunie ~ mana trait dia dapat…ibulaa gamaknyatu coz bapaknya tak garang…Ayat dia…I release & let go…I release & let go…alhamdulillah dia pun terkejut…OK…dah dalam kepala nak telefon ibu soh amik kat sekolah…tup-tup OK..yg kelakarnya bila bab hembus nafastu ada kawan berbisik…Fatah (nick name dia di sekolah…engkau punyer tu…busuklaa …ha..ha…ha kami bantai gelak mendengarnya…tak kisahlaatu kak janji kakak legaa & feel OK…yg bestnyer plak sebelum insiden nie berlaku…Fataniah dahpun bermimpi..selang beberapa hari insiden berlaku…sebijik…Wah! Magickan kak!...)~ Nie testimoni anak sendiri yg umurnya 9 thn.

Testimonial 2 (I have “NO IDEA” what is the issue in her mind ~ just guide her with EFT)
Yangnie pula…kes saja-saja saya beri peluang pd kenalan saya yang juga seorang wartawan semasa sesi temubual kami bagaimana menguruskan stress menerusi teknik EFT. Mulatu soh dia ceeta tp biasalah kadang bila banyak sangat dalam kepala nak buat kita sendiripun tak tahu mana satu dan ratekan tahap stresstu..so OKlaa takyah buang masa…saya arahkan just pick one isu yg menganggu saatnie…Relax dan ikutjer apa arahan kak aniz…Aik! Tak sampai 5 minit…2 round tapping with EFT ~ dia kata OK….stress yg menganggutu dr rate 6 terus turun 0 (hakikatnya saya sendiri tak tahu apa isunya saya HANYA ARAHKAN pilih satu isu yg menganggu saatnie then fokus….ikut arahan saya…)Maklumbalasnya….dia rasa terkejut! Surprise…mcm pelik….BESTnyer kak aniz!Seronoklaa…Rasa LEBIH RELAX…& LAPANG…isu yang menganggu tadi dah takde langsung…no hal…(Respon saya pula...magickan....haatulaa...bestkan...Allah is GREAT!Ilmu Allahnie luas takyah dah nak buang masa banyak dah skangnie….nak pening-pening kepala…tap jerk)

Testimonial 3 ~ Secara Online From Middle East (Isu ~ Irrational Belief tentang pandangannya maruah yg dirasakan tercalar akibat fitnah + unsur yg tidak diketahui ~ babnie tak kuasalah nak ambiltahu janji saya guide, klien HEAL dan mereka PUAS HATI…~ DITEGASKAN paparan ini bukanlah nama sebenar demi memelihara kerahsiaan & dignity klien Klinik Sukses)

Sebelm sesi TAHAP STRESS ADALAH 8 ~ Selepas 1 jam sesi kaunseling secara online TAHAP STRESS MENURUN KPD 5.
aniz anwar: ok hampir sejam dah kita bersesi...apa yg U rasa skang...(jika dlm borangtu U tulis stress level U ~ 8kan?)
Eriana : pastu yg psl sakit2 tu lah yg selalu ganggu sy sampai jd stress..
Eriana : haah..
Eriana: rasa legalah skit u dh dgr+phm apa masalah sy..
aniz anwar: skang kalau diratekan hampir sejam kita bersessi U dah tahu apa puncanya...what do you feel? & berapa rate stress U skangnie (before we move on EFT)
Eriana : cara sy nak settle tu yg tak reti2 tu..
aniz anwar: tahap legatu brapa? Jujur & ikhlas dt ati nina...
Eriana: sederhana..
aniz anwar: 5?
aniz anwar: 4?
aniz anwar: berikan nombor
Eriana : sbb tak settle lg tu yg jd sederhana..kira 50-50lah
aniz anwar: meaning rate 5laa nie yer?
Eriana : 5 ~ SELEPAS 1 JAM Sesi Kaunseling ~ maksud secara tersiratnya kalau berpandukan kaunseling shj tanpa EFT tahap kepuasan klien lazimnya HANYA mampu mencecah 5 shj masih ada yg berbaki menganggu emosi & fikiran) Saksikan seterusnya dgn EFT apa KOMENNYA….
(lari isujap ~ isu mandi sbb ada problem sket nak clearkan energy negative yg berkampung…isu silam katanya exboyfren sihir itu yg marriage pun rasa macam tak bahagia rasa nak hangin satu badantu macam senangjek...banyaklaa semua benda pandang negatif ~ ini maklumat beliau. Biasa tru borang temujani yg diisi sy dapat tahu dah s/ada ada ganguan ataupun tidak kalau yg ada gangguantu…saya akan bimbing & ajarlaa utk dia bersihkan dr gangguan tersebut)
aniz anwar: ok senang jerk
Eriana: doa tu tiap kali mandi dlm sehari kena wat ke..
aniz anwar: yes jadikan amalan jangan tinggalkan utk tempoh paling kurang 21 hari yer
Eriana: tp lsp mandi cm ada rasa lain jer ..
Eriana : lsp=lps
Eriana : cm ada org rasanye
Eriana : sy wat utk anak leh ke Asben leh wat jgk ke...
Eriana : maksud sy yg doa tu lah...sbb sy dh mulakan wat utk anak2 sekali+asben pun dh start buat jgk..
Eriana : tp asben tak g una air tadah dia guna shower tu jer leh ke..
aniz anwar: alhamdulillah itupun sebaiknya
aniz anwar: boleh no problem...
aniz anwar: maksud nina rasa laintu aper boleh jelaskan?
Eriana : cm ada rasa benda kt bdn kita nak klua/cm ada bendalah kt badan tu
aniz anwar: REALLY!
Eriana: betul..
aniz anwar: pastu nina rasa mcm mana?
Eriana : mula2 nak mandi semlm cm sj nak lengah2 je..
aniz anwar: ok
Eriana : pastu rasa cmtulah..masa solat asar rasa cm telinga kiri pns..
Eriana : pg td wat lg cume rasa cm ada benda kt bdn ni..
Eriana : tp semlm lps mandi tu sy asyik naik angin je kt semua org dlm rumah ni..
Eriana: cm pns rasanye..
Eriana : masa tgh mandi pun ada rasa cm ada benda masa kita tgh siram2+lps mandi tu..
Eriana: benda tu ikut klua ke?
aniz anwar: yups
aniz anwar: teruskan amalkan doatu...bayangkanlah unsur yg mengangu PERGI !!
aniz anwar: U tak redha ia menganggu hidup U
Eriana : tpkan masa nak buat visual tu sy takleh fokus betul2..
aniz anwar: jangan paksa diri just relaxxjer
Eriana : cuma dpt bygkan benda2 tu pergi ikut air je..cm lesu, mls, dll tu takleh ank fokus..
aniz anwar: relax then dgn tenang bayangkan unsurtu pergi U tak redha ianya menganggu U
aniz anwar: U perlu fokus tapi dgn suasana yg relax mcm berangantu.
Eriana : cmne nak relax dok rasa cm ada benda je..
Eriana : takut gak..
aniz anwar: maksud sy U rasakan "yg U betul2 mohon pd Allah sesungguh hati U TAK NAK bendatu berkampung dlm diri" ~PERGI KAU!!! JANGAN KAU HURU-HARAKAN HIDUP AKU!!! AKU TAK REDHA!!!
aniz anwar: ckp pd diri U mcm U marahlaa bendatu...
Eriana : owhh..
aniz anwar: nie tips laa
aniz anwar: then seminggu I nak U observe diri U based on my artikel BASIC IDtu (JURNAL THERAPHY ~ utk membantu klien lebih “aware” akan perubahan dirinya)
aniz anwar: boleh?
aniz anwar: seminggu lepasnie kita ada temujanji lagi tgk macam U menikmati sesi kita? how's your life after this...we work closelly until U OK
aniz anwar: yes
aniz anwar: starting from today U observe perubahan diri U...
aniz anwar: any yg U rs signifikan u write on jurnal
aniz anwar: I taknak tiap2 hari kang U letih nak story I plak letih nak baca...kesimpulan utk seminggunyer ceritalaa
Eriana : ok
START EFT ~ FOKUS PD ISU
aniz anwar: Fokus pd isu yg berbaki rate 5 tadi.
aniz anwar: Maslah maruah yg tercalar...
Eriana : k
aniz anwar: ulang skrip di tempat (gamut pointtu)
Eriana : tpt yg diketuk2 tu ada rasa cm ringan jer..
aniz anwar: ok mulakan...relax yer..
aniz anwar: rasakan nikmatnyA! HOW DO YOU FEEL NOW?
Eriana : ok dh rasa lega...
Eriana : cume tang mata dua2 ni cm rasa berat je..
aniz anwar: ok brape skang ratenya after 1st round eft?
AFTER 1st with EFT ~ TAHAP STRESS MENURUN PD 1 SHJ....teruskan wih EFT
aniz anwar: jujur..
Eriana : dh jd 1
aniz anwar: ok ULANG STEPTU SMULA...
aniz anwar: SMUA
aniz anwar: BALIK SEMULA...FROM karate point to the end...
aniz anwar: mulakan...
Eriana : ok jap ye..
aniz anwar: k
Eriana : ok dh..
Eriana : ada rasa lega dh..
aniz anwar: so how now?
aniz anwar: brape dah?

SELEPAS 2nd with EFT , Finally TAHAP STRESS MENCATATKAN 0 ~ klien resolved on the “isu”(within less then 10 minutes)
aniz anwar: dah 0?
Eriana : rasa ringan je ..dh rasa 0
aniz anwar: subhanallah!!!
aniz anwar: ok tak?
Eriana: ok..
Eriana : cm dh takde maslaah tang maruah tu
aniz anwar: apa yg u rasa skang after EFT?
Eriana : rasa lega, ringan kt masalah..cm takde bebanan kt kepala pk masalah..
aniz anwar: syukur pd Allah, best tak?
Eriana : try gak pk lg still rasa cm takleh nak pk lg hal tu dh..
Eriana : best tu..syok gak
Eriana : dh tau cmne caranye..

SESI DITAMATKAN BERTEMU LAGI SELEPAS SEMINGGU….

Bersambung….insyaAllah nanti kita akan kongsikan testimoni-testimoni yang lain dan KELEBIHAN SESI KAUNSELING SECARA ONLINE...

Pendaftaran Klinik Sukses (Module 1) kini dibuka. ..
Tarikh : 6hb June 2009 (Sabtu)
Masa : 9.45pg hingga 5.30ptg
Lokasi : Nur Qudrah Holistic Solution, Sec. 18 , Shah Alam.
Bayaran : RM200 (Diskaun utk pendaftaran sebelum 1/6/09 diberikan)
~ INFO LANJUT lawati http://kliniksukses.blogspot.com/
* Bonus Peserta Berpeluang Menikmati ~EFT secara PERCUMA.

Wednesday, May 20, 2009

ReLaxx Jap..

dEnGar LaGu Laa Plak...

video

THE GIFT...

Winter snow is falling down

Children laughing all around

Lights are turning on Like a fairy tale come true

Sitting by the fire we made

You�re the answer when I prayed I would find someone

And baby I found you

Chorus:

All I want is to hold you forever

All I need is you more every day

You saved my heart From being broken apart

You gave your love away

And I�m thankful every day For the gift

Watching as you softly sleep

What I�d give if I could keep

Just this moment If only time stood still

But the colors fade away And the years will make us grey

But baby in my eyes You�ll still be beautiful (chorus) (piano solo)

Chorus:

All I want is to hold you forever

All I need is you more every day

You saved my heart From being broken apart

You gave your love away

I can�t find the words to say

That I�m thankful everyday For the gift

Eventhough our hair turns to grey...eventhough our kg seem to accumulate ...wrinkles and bla...bla...but love & affection will still be there...makin hari makin sayang...makin hari makin mendalam...LIFE IS TOO SHORT utk diisi dgn perkara yg 'pelik-pelik'...zaman skang Allah bayar cash...tak sampai akhirat kat dunia lagikk Allah dah tunjuk so BE CAREFULL!!! HARGAI SETIAP DETIK, SETIAP SAAT YG ANDA MILIKI BERSAMA INSAN-INSAN TERSAYANG...sejahtera dan harmoni di dunia...berehat dgn TENANG di akhirat nanti..Amin...InsyaAllah... BUAT KEKAWAN YG KURANG HARMONI..jangan biarkan ianya menghantui diri...U've the choice to take control to your LIFE!!!

The key of HAPPINESS IS YOU !!!

Tuesday, May 19, 2009

TIPS MENANGANI STRESS LAGIKK

~ Menulis JURNAL merupakan salah satu pendekatan/theraphy yg disarankan sbg salah satu cara untuk menangani stress & juga isu-isu yang terpendam. Masa sy belajar dulu, salah teori stress mgmt yg SERING DIHIGHLIGHTKAN adalah BASIC ID by Lazarus. Normally dalam keadaan stress, emosi yg terpendam mencakupi 7 ELEMEN ini a.k.a BASIC ID akan memberi kesan terhadap individu. Klien disarankan menulis jurnal menyentuh 7 elemen berikut .

1. B~ Behaviour (tingkah laku akan berubah cth mudah individu cenderung menyendiri, mengelak diri, lost interest in sex, kurang selera @ terlebih selera nak makan dsbgnya) A ~

2.Affection (melibatkan isu emosi bersedih, marah, kesal, rindu dsbgnya)

3. S ~ Sensation (Jantung berdebar-debar, badan menggigil, telinga berdesing, berdenyut2 kepala dsbnya)

4.I ~ Imagenary ( melibatkan mainan minda dgn sangakaan2 yg negatif)

5.C ~ Cognition ( Belief system negatif yg dibawa...memori yg disimpan...cth kesan insiden2 / skrip negatif kelukaan dsbgnya menjadi bukti yg membenarkan KEPERCAYAAN DIRI TIADA UPAYA , hilang keyakinan untuk MEMULIHKAN keadaan. Pendek kata POTENSI DIRI LENYAP didominasikan KELEMAHAN DIRI DIBELENGGU MASALAH.

* Menerusi sesi kaunseling , INILAH ANTARA CABARAN PALING BESAR UNTUK MENYUNTIK INSIGHT, CELIK AKAL...DAN KEYAKINAN KLIEN AGAR LEBIH BERTANGGUNGJAWAB & MENGUTIP KEMBALI KEKUATAN DIRI AGAR MAMPU BERANI BERHADAPAN DGN CABARAN...TAKE CONTROL OF HER/HIS LIFE...PERCAYA ATA POTENSI/KEMAMPUAN DIRI UNTUK MENGUBAH KEADAAN.

* Biasanya dlm konflik individu terperangkap dlm KEPOMPONG YG DIBINA...so banyak sudut yg individu tidak nampak/ nikmati...sbg kaunselor yg melihat dr luar ASPEK YG TAK NAMPAK ITULAH YG DIBERITAHU...utk membantu klien & di sinilah KOMPENTENSI SESEORG KAUNSELOR MEMAINKAN PERANAN PENTING ...mcm saya bgtau slalu...saat dilanda dugaan mohonlah banyak2 pd Allah moga diberikan penyelesaian terbaik & diketemukan dgn insan yg boleh membantu anda dlm REDHA ALLAH...InsyaAllah DIA PASTI MENJAWAB...disitulah nanti anda akan dilorongkan YG TERBAIK dlm ruang lingkup anda...

* Ditegaskan TUGAS KAUNSELOR bukanlah untuk menasihati tetapi sebaliknya membantu seseorg klien @ pasangan mencari jalan penyelesaian dlm ruang lingkupnya...kalau jadik menasihati tu yg kadang kesedaran atau perubahantu lasting...tak GENUINE...
~ kalau stakat nasihat tak payah buang duit bayar kat akak dik, mintakjer nasihat kat makcik sebelah rumahtu...freejek.Haa! Itulah bezanya akaknie dgn makcik kat sebelah rumahtu...

I ~ Interpersonal relationship ( emm, bila dlm keadaan stress seringkali yang MENJADI MANGSA adalah orang-orang sekeliling kita PALING MENYEDIHKAN LAZIMNYA INSAN YG KITA SAYANG...itu yg menzalimi / menganiaya org yg kita sayang...penderaan berterusan tanpa kita sedar)

D ~ Drugs ( Peringkat yg lebih kritikal mgkn mengambil ubat anti depression yg lazimnya menyebabkan KEBERGANTUNGAN UBAT ~ serupa lari drpd masalah gaklaa...buat apa TIPU DIRI SENDIRI...perang dlm diri tak berhentipun...mengambihkan boreh buat apa...Tanpa disedari terkadang terlepas pandang "HIDDEN ISSUE" yg seharusnya dibereskan so kes mcmnie sebenarnya PATUT DIELAKKAN...

*KELEBIHAN KAUNSELING MEMBERI RUANG PADA KLIEN UTK BERANI BERHADAPAN DGN KENYATAAN & BUKAN SEBALIKNYA TERUS MENJADI PELARIAN MAHUPUN BERSELINDUNG MENIDAKKAN MASALAH YG BELUM SELESAI...mcm berkemas rumah tak bersih...sampah-sarap bersepah...main sumbat bawah karpet...kan tak molek lagutu...tu yg lama-lama tau-tau MELATOOP...TSUNAMI tak bisa diselamatkan lagi... Mungkin ada yg bertanya kenapa saya beria ketengahkan tentang PERLUNYA KEPRIHATINAN...tentang emosi-emosi negatif yg terpendamnie, memori-memori silam...ianya ada KAITAN DAN PUNYA KESAN LANGSUNG DGN KESEJAHTERAAN & KESIHATAN DIRI sebenarnya...

THE BEST YOU COULD GIVE TO THE UNIVERSE IS ACTUALLY A HEALTHY YOU...emotionally healthy, spritually healthy, mentally healthy & phisically healthy...(kesan langsung aspek emosi, menta & spiritual yg SEJAHTERA insyaAllah berupaya membawa kpd KESEJAHTERAAN FIZIKAL)

BONUS > INTRA-PERSONAL ASPECT SERINGKALI TERLEPAS PANDANG ~ relationship within U. Selalunya kita sibuk mengambil kisah hubungan dgn org lain SEDANGKAN HAKIKAT YG SEBENAR KITA TAKKAN BISA UNTUK HIDUP SEJAHTERA & HARMONY SEKIRANYA TIADA HUBUNGAN YG "BAIK" DGN DIRI SENDIRI...(maksudnya jika dalaman kita tidak harmoni saban hari ada PRIVATE WAR / KONFLIK...sukar utk menikmati KETENANGAN & SEJAHTERA)

* Kalau ditanya apa FAVOURITE CASE YG SAYA SUKA HANDLE???Inilah dianya...klien yg ada masalah / konflik dalaman dgn diri sendiri...memori silam yg tak resolved, ketidakadilan dan pendaman emosi yg pahit...sedih...kesal...I LOVE TO WORK DGN KLIEN YG MACAMNIE ~ senang sket drpd kes-kes rumahtangga yg melibatkan pihak ketiga. Nak-nak kalau kes frust bercinta, putus tunang , isu relationship, percintaan, grieving, depression dsbgnya....

bersambung nanti...

Ada yg memberi komen kalau Pn Aniz rajin menulis bgk kaunseling percuma caranie takdelah klien masuk sesi nanti...tersenyum saya membacanya ...Subhanallah ini semua bab rezeki...DIA diatas SANA yang memberinya tidak perlu dikhuatirkan...inilah sebahagian JARIAH ILMU SAYA...sy bukan org kaya yg mampu bersedekah beribu2...moga dgn usaha kecil sy ini dpt membantu mereka yg memerlukan...mana yg kurang stress mgkn boleh membantu mereda & menyelesaikan stress mereka dgn hanya membaca coretan ilmu sy MANAKALA yang MASIH BELUM RESOLVED PERLUKAN BANTUAN LANJUT dipersilakan menghubungi sy utk bantuan lanjut...insyaAllah...saya cuba bantu sebaiknya


Salam Harmoni & Sukses Selalu;
Pn Aniz Hj Anwar

Monday, May 18, 2009

TIPS MERUNGKAI KONFLIK RUMAHTANGGA

TIPS MERUNGKAI KONFLIK RUMAHTANGGA / MENENTUKAN HALATUJU PERKAHWINAN...(dr perspektif kaunseling)

Lazimnya yg menghadiri sesi kaunseling perkahwinan nie terbahagi kpd 3 KELOMPOK :

1) Nak REMAIN perkahwinan ~ so bg kes begini kaunselor akan membantu pasangan/klien tadi utk buat refurbishment...penambahbaikan...pemuliharan dlm sistem perkahwinan & rumahtangga ~ mana elemen2 negatif, penyakit2 yg diternak tanpa sedaritu kaunselor akan cuba bantu untuk melupuskannya cth mudah GAYA KOMUNIKASI, MENINGKATKAN PERSEFAHAMAN, KEPERCAYAAN & LET GO...stop gali-gali lubang..ungkit kisah-kisah lama...(antara theraphy yg digunakan Emotional Freedom Technique, Family Structure Theraphy, Crisis Intervention & bagi sy sendiri sy PERKAYAKAN mengikut perspektif & pendekatan Islam BAGAIMANA PERANAN DOA & SAINS MINDA (mind power boleh membantu klien)...SENI BERDOA SANGAT-SANGAT SAYA TEKANKAN...ilmunie tak diajar pun di universiti saya explore dan belajar menerusi ayahanda dan pengalaman diri...banyak yg masih kurang ilmu tentang bagaimana untuk mencapai GELOMBANG MINDA YG TEPAT supaya doa & hajat LEBIH CEPAT DIPERKENANKAN...
* Bagi yg dibantu lebih lanjut khususnya dr aspek Komunikasi Rumahtangga ~ Transactional Analysis dikongsikan dlm rawatan / sesi kaunseling.

2) Nak BUBAR PERKAHWINAN ~ tapi tak cukup kekuatan untuk membuat keputusan (tangnie mcm-mcm isu dan alasan adatu kasihan pd pasangan, ada pula faktor ekonomi cthnya kena ugut kalau nak cerai nafkah anak-anak satu sen bapanya taknak bagi dsbnyalaa...)

3) Yang TAK TAHU NAK BUAT APA ~ stuck...takde deria dah tapi tahu...dah takleh prolongkan konfliknie kalau tak boleh jadik GILER dibuatnya...(bg kes begini sy bantu klien untuk melakukan ISTIHARAH(bukan apa Allah tak pernah menzalimi hambaNYA...hambaNYA sendiri memilih jalan menzalimi dirinya so kalau sebelum DOK IKUT KATA HATI SEKARANG IZINKAN ALLAH MEMILIH YANG TERBAIK UNTUK KAMU!!!kerna DIA LEBIH TAHU APA YG TERBAIK UNTUK KAMU SAMA ADA TERUS DLM MARRIAGE @ BUBARKAN IA...cuma yg saya ketengahkan BERBEZA dr biasa & lazimnya kita baca @ dengar...slalu kita dengar kalau istiharah ikut instinct takpun based on MIMPI...(ok, fine tp kelemahannya terkadang individu terlarut/terbenam dlm BIAS...sehinggakan mungkin MESEJ ALLAH berbeza tp ditafsirkannya berbeza tak kurang juga DAH TAHU tapi langgar jugak...tangnie tak dapek nak tulung...RISIKONYA DIRI SENDIRILAA TANGGUNG...kaedah yg saya ketengahkan nie sy belajar dr ayahanda sy Ustaz Anwar...(ayah terlibat dlm bdg perawatan Islam lebih 30 thn so kalau bab PENYAKIT MASYARAKATnie sebutjerlaa...apa kes tak pernah singgah...kiranya kediaman kami mcm biro pengaduan awam jugalaa...ingat arwah ibu ikhlas , baik hati dan sabar melayan pesakit ayah...selalunya beliau jadi kaunselor tak bertauliah kadang tak jadik masak...she's housewife bila tetamu tak diundang mengaduh kasih...)

Tapi kena kerjalaa sket...PUASA & SOLAT ISTIHARAH...selama 7 hari...(bg kes kritikal ~ ada sebabnya KENAPA kena pose insyaAllah dlm sesi biasanya akan dikupas lebih mendalam...KENAPA PERLU BERPUASA??Bukan sesaja nak mendera ada sebabnya) dan munajat...mohon petunjuk terbaik...hanya di mlm terakhir nanti buka Al-Qur'an disitu nanti...."TIME tu JUGA "KEPUTUSAN ALLAH DIBERIKAN SECARA JELAS & NYATA...LIVE TELECAST LAGIKKK" ~ pasnie takyah dah nak berangan2 pening-pening kepala naik pitam, berjerebu...berasap ...tepu masuk air dsbgnya...IKUTJER RESULT ISTIHARAHnie....insyaAllah terungkai masalah...tersingkap sinar kebahagian yg dicari selama ini ..biasanya dr sinilah sy akan tentukan PERANCANGAN RAWATAN UTK SESI SUSULAN BAGAIMANA...cthnya kdg suami mintak poligami...isteri yg berimana, isteri yg solehah yg makam imannya tinggi sketlaa...mungkin dlm dilemma utk membenarkan suami poligami atau tidak sebabnya dia tahu itu salah satu cara utk mendapat PAHALA ALLAH YG HEBAT...tapi terperangkap dgn mainan emosi...(nie kalau suami ada CIRI UTK BERLAKU ADIL, BERKEMAMPUAN mampu menjaga anak isteri dr api dunia & akhirat bukan setakat hantar air duit a.k.a ternak anakjek (maaflaa kasar sket tp inilah hakikatnya ingatkan anak @ keluargatu binatang apa takde hati & perasaan, duit & kemewahan adalah segala-galanya~ inilah yg buat hati anak-anak @ isteri kadang kering jangan marahlaa kalau esok-esok tak larat dihantarnya kamu ke rumah org tua-tua dah tak berikan kasih sayang pd anak-anak...KESANNYA ~ anak-anak pun KEKOK TAU nak mencurahkan kasih sayang dia mungkin rasa pelik, tak ikhlas dan mengarut (bukan sy kata ini pandangan adik-adik yg hilang kasih syg & perhatian ibubapa ~ sedih sebenarnya bila sy melihat dr perspektif sbg ibu @ ayah bila anak-anaknie menyebut ayat yg demikian tp nak buat macam mana...WAYANG GAMBAR PENTINGKAN DIRI SENDIRI TIDAK BERTANGGUNGJAWAB hasilnya itulah dicerap anak-anak). Berlainan pula kalau suami SAH-SAH TERANGA2AN ikut telunjuk 'adik kecik' dlm sluartu ....yang ada pun tak terbela...kem salamjeklaa baik takyahlah, buka jalan ke neraka ader...bg isteri yg diduga suami spesis mcm ngini ada MURNINYA MENGUTIP/MENYUNTIK SABAR & IKHLAS SELAMATKANLAH SUAMI ANDA...JANGAN IZINKAN DIA BERPOLIGAMI...risikonya cik abg jugak...sayang cik abang selamatkan dia dr terus terperangkap takut esok kat akhirat cik abg lepak ngan Ah Chong sbelah ngumah dulu masa kat dunia)

Dan berpandukan kategori inilah klien akan dibantu lebih lanjut...

Saturday, May 16, 2009

AIR AGEN AJAIB!!!

AIR AGEN AJAIB MERANGSANG TRANSFORMASI & PENYEMBUHAN...

Sifat air dijadikan Allah memiliki mukjizat & kuasa PENAWAR...ianya juga agen PERAKAM DOA YANG SANGAT HEBAT...Bagi yang dilanda gundah-gulana, bingung, buntu, sedih, kecewa, marah, geram..keliru...mudah shj...Kembali kpd apa yg disyariatkan...BERDOALAH PADA DIA DIATAS SANA... Solat hajat....baca Yassin...zikir dsbgnya (letakkan air di hadapan anda)...LONTARKANLAH HAJAT ANDA...berdoalaa...dan kemudiannya jadikanlah air tadi PENAWAR...moga hati lebih tenang, fikiran lebih fokus dan kesihatan dan kesejahteraan diri terpelihara... Dan pastinya tak lupa MOGA DIBERIKAN JALAN PENYELESAIAN TERBAIK...Emm! Hati-hati yer jangan pula mengadap rezeki...makanan mahupun minuman...hati, minda bersedih...kesal...marah (rosak molekul airtu nanti langsung jadi YEASYT a.k.a PEMANGKIN BLOCKAGE ANDA)... 60% of our body contain water...so kalau stress ada baiknya usahakan MINUM AIR KOSONG LEBIH...dan SERTAILAA DGN NIAT & DOA....

InsyaAllah bukan membantu transformasi tetapi juga menyihatkan tubuh yang terkesan asidic bila dilanda stress...dgn meminum air yg diisi dgn doa insyaAllah segala toksin mampu dibawa keluar melalui sistem perkumuhan dan membebaskan diri dari perangkap energy negatif yang membelenggu diri...Buat sendiri pun boleh tapi pra-syaratnya...usahakanlah ketenangan hanya dgn JIWA HADIR & TENANG insyaAllah barulah doa kita lebih pantas diterima...

Moga tips ini membantu buat yg sedang berjuang!

GODALAH PASANGAN ANDA

Myspace Comments, Glitter Graphics at GlitterYourWay.com
Myspace Layouts

Bila kita dah lama kawin susah untuk memulakan sesuatu yang dulunyalazim kita lakukan semasa baru kahwin. Kadangkala akibat dari perpisahanyang lama atau sesuatu pertengkaran masing-masing malu untuk melakukangerakan pertama. Dibawah ini ada sedikit tips dari saya. Harap-harapanda akan berjaya.

1. Cuit-cuit Yang ini boleh dilakukan pada bila-bila masa. Kalau lihat si dia sibukdan kelihatan tertekan serta tegang semasa sedang membuat kerja,cuit-cuitlah dia sikit. Mungkin cara ini boleh mengurangkan sedikit rasastresnya. Tapi sebelum cuit, tengok dulu kerja apa yang sedangdibuatnya. Kemudian fikirkan, jika semasa anda gangu itu, okey ke tidak?Bukan apa, bimbang nanti kalau tidak kena gayanya, bukan untukmenambahkan kemesraan, tetapi pelempang pula naik ke muka. Bukankah nayanamanya.

2. Kenyit-kenyit. Satu lagi, sekali sekala kenyit-kenyitlah sedikit mata itu pada yangtersayang. Masakan anda terlupa bagaimana hendak mengenyitkan mata.Buatlah seperti semasa waktu mengurat dulu. Mesti seronok mengusik sidia dengan cara ini. Respons dia juga tenu menggembirakan hati anda.

3. Ops, maaf terpegang. Tidak salah rasanya kalau minta tolong pasangan ambilkan barang kemudiansemasa dihulurkan barangan itu, ambil angannya, bukan ambil barang itu.Lepas itu, pandai-pandailah minta maaf, 'ops, maaf terpegang, taksengaja'. Kalaulah ini anda lakukan, pasti si dia akan melirik manjapada anda. Aduh, boleh cair jadinya.

4. Mandi tanpa tutup rapat pintu bilik air. Satu lagi cara hendak menarik perhatian si dia. Tetapi sebelum itu,pastikan bahawa tiada orang luar yang berada di rumah anda dan ketikaitu anak anda sedang tidur. Jika tidak, susah untuk anda melakukannya.Sekali sekala, semasa mandi, biarkan pintu terbuka sedikittetapi janganbesar sangat. Bukalah cukup-cukup untuk si dia melihat anda sepertimengendap. Bukan apa, kalau nampak sikit kan lebih menyeronokkandaripada nampak banyak. Kemudian, buatlah macam anda tak perasan pintutu tak berkunci. Barulah ada 'ummphhh!'

5. Tersentuh tangan. Kalau duduk sebelah menyebelah, rajin-rajin gerakkan tangan, kononnyatersentuh. Lepas itu minta maaf seperti anda tidak sengaja. Mestiseronok menyakat si dia dengan cara ini.

6. Urut mengurut. Sekali sekala, apa kata kalau anda urut-urut manja badan pasangan anda.Lakukanlah pada bila-bila masa sahaja. Misalnya, ketika menontontelevisyen atau semasa berbual-bual..

7. Usik melalui telefon. Sekali sekala, apa kata jika anda mengusik si dia dengan menelefonnyadan berpura-pura hendak bercakap dengan seseorang. Anggaplah sepertiorang salah nombor.. Lepas itu, usik-usiklah dia, biar dia marah. Bilasudah sampai ke kemuncak perbualan dan si dia memang dah marah pada andaperkenalkan lah diri anda.. Tentu menarik. Tetapi perlulah kena gaya danwaktu agar gurauan anda itu boleh diterima. Silap gaya , anda puladimarahinya.

8. Suapkan makanan. Bukan anak sahaja makan nak kena suap.. Si dia pun sekali sekala nakjuga rasa makan bersuap. Alahai, macam masa makan beradap ketikabersanding dulu. Jadi tunggu apa lagi, suapkanlah si dia. Barulah mesra.

9. Betul-betulkan rambut. Kadang-kadang terlalu sibuk buat macam-macam kerja, diri sendiri punkurang terurus. Jadi pandai-pandailah ambil kesempatan. Kalau rambut sidia terjurai sehingga menutup matanya, betul-betulkanlah rambut tu. Buatdengan lembut. Kemdian hadiahkanlah si dia dengan ciuman. Wah,romantiknya.

10. Jalan macam itik pulang petang. Asyik berjalan laju saja, macamana nak tarik perhatian si dia? Apa kata,cuba ubah cara anda berjalan. Biar lembut dan sedikit melenggok. Barulahterancam si dia memandang.

11. Nak masukkan gear...ops, terpegang tangan. Walaupun cara ini dah agak basi, tetapi masih relevan untuk diamalkan.Nampak macam drama swasta tak apa. Janji anda bahagia. Alah, apasalahnya kalu terpegang. Dah sah pun.Tetapi pastikan adegan ini hanyadilakukan sewaktu anda berdua sahaja berada di dalam kereta.

12. Ops... tuala terlepas Jika si dia berada dalam bilik semasa anda ingin salin baju selepasmandi, ambillah kesempatan ini. Buat-buatlah macam tuala terjatuh semasahendak pakai baju. Pasti terbeliak matanya melihat anda. Bukan tidakbiasa tetapi tidak sangka. Lepas itu, terpulanglah kepada anda....

13. Jeling-jeling Kalu tenung lama-lama nanti oang marah. Dalam masa yang sama, merekatentu rasa tidak selesa. Untuk tidak menyakit kan hati orang sebaliknyamenambat hati si dia, apa kata anda jeling-jeling manja padanyaterutamanya ketika dia sedang asyik membaca surat khabar contohnya.Mesti konsentrasinya terganggu. Dan perhantiannya tentulah beralih pulapada anda.

14. Gesel-gesel Kalau berjalan di tempat sempit, janganlah malu-malu untuk bergeseldengan si dia. Tak payahlah hendak elak-elak. Lagi rapat lagi bagus.Barulah mesra namanya. Selain meningkatkan kemesraan, cara ini jugaboleh dijadikan mukadimah untuk hubungan seterusnya...

15. Cubit-cubit Cubitan itu biarlah cubit-cubit sayang. Janganlah pula melampau sampaimerah telinga kawan itu menahan sakit. Bimbang nanti, lain pula jadinya.Elok-elok hendak bermesra, tup tup bertukar jadi perang. Tak ke kes nayajadinya.

16. Hembusan lembut pada telinga. Walaupun nampak macam biasa, cara begini jarang dipraktikkan. Jika dudukbersebelahan dengan si dia, hembuslah lembut pada telinganya. Pastihatinya tersentap. Jangan tunggu lama-lama. Apa kata hari ini, balik kerumah dan anda lakukanlah taktik ini dan pasti pasangan anda terasadirinya lebih disayangi.

17. Ciuman di dahi Yang ini, kalau diamalkan pasti ramai yang cemburu. Apa tidaknya. Wah,mesranya pasangan tu. Jadi tunggu apa lagi, buatlah cepat, tidak perlutunggu-tunggu lagi.

18. Sembur wangian pada bilik. Bukankah kita semua tahu, rumah adalah syurga sesebuah keluarga. Olehitu pastikan rumah anda sentiasa bersih dan wangi. Dengan cara ini,setiap kali melangkah kaki masuk ke rumah, hati anda pasti tenang. Biladah tenang, mudahlah untuk ke adegan yang seterusnya.

19. Tolong betulkan baju Waktu bersiap untuk ke pejabat adalah antara masa yang paling sibuk..Tidak dinafikan saat itu memang tegang. Masing-masing terkejar-kejar,takut lambat ke pejabat. Bagi yang inginkan kemesraan suami isteri,ambil peluang saat sedang sibuk itu dengan tolong si dia betul-betulkanpakaiannya. Biar lagi kemas. Barulah boleh digelar pasangan bahagia.

20. Bisikkan kata romantik pada telinganya. Bisikkan kata-kata romantik pada telinga si dia. Mesti senyum lebar sidia.

Selamat mencuba

Sumber ~ Sunsuria

HADIAH PALING BEST UTK INSAN YG DIKASIHI...

Ini ialah senarai 10 hadiah yang paling senang dan sesuai diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita kasihi ~ ibu, bapa, suami, isteri, saudara-mara, anak dan sebagainya. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua.

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti "Sayang Awak" atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, "Saya suka ketawa bersama awak."

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti "Warna biru memang ngam dengan awak" atau "Sedap masakan awak" mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Adaketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cubasedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi. 9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.

Sumber ~ Putratropika

PENDAFTARAN KLINIK SUKSES ~ 6hb June 09 DIBUKA SEKARANG!!!





JELAJAHI MISTERI & TRANFORMASI ANDA BERSAMA KLINIK SUKSES...


"I CAN CHANGE YOUR LIFE BY GIVING YOU THE CONTROL!!!"

Terokai KEAJAIBAN SAINS MINDA, KUASA DOA & EFT dalam menjayakan transformasi unggul...

wE At NQ would to grow in WISDOM with those who wants to grow with uS...

JumPa Anda Di KliNik SuKses & We'Re GoInG tO DISCOVER THE MAGIC!!!

Wednesday, May 13, 2009

MEMORI SILAM VS FREEDOM TO LET GO

Bismillah,

SUKAR MEMADAM MEMORI SILAM???

Bukan mudah utk memadam memori silam itulah KOMENTAR yg sering saya dengar dari bibir klien...(memang takleh padam pun tapi apa yg boleh dan SEHARUSNYA dilakukan ”beri makna & make peace” dgn memori silam yang pahittu) UJIAN yang hadir membuatkan seolah-olah dunia terhenti seketika...INGIN BERUBAH tapi tidak berdaya...rasa putus asa, marah, dendam, patah semangat, kesal, keliru dan buntu malah tak kurangnya juga yang hilang kepercayaan pada diri sendiri dan HILANG DERIA KEHIDUPAN. Tiada maknanya kemewahan, tiada maknanya nikmat kasih sayang...pendek kata semua yang dimiliki TIADA MAKNA...haa..ibaratnya hidup ala-ala robot meneruskan hari-hari seterusnya (selalunya isu-isu percintaan yg terputus di tengah jalan, kekesalan,terjebakkk, kehilangan...cth mudah isu terbercinta dgn suami/isteri orang, penantian jodoh, kecurangan dan seangkatan dengannya) Bagi yang masih menanti jodoh pula ~ tangnielaa yang nak kasik tulung clear the aura a.k.a storage system dlm memori/tubuh yang tersumbat/blockagetu bagi cun sket MAGNET/KARISMA DIRI agar isu dalaman beres dan SERI pun terpancarlah di wajah...kesejahteraan aspek emosi, minda, spritual sangat penting dalam melewati kehidupan yang lebih bermakna, InsyaAllah saham naiklaa balik...cepat makan nasik minyak)

ASYIK TOLEH BELAKANG a.k.a MENGUNGKIT SILAM
Tak kurang juga yang ingin berubah tetapi asyik toleh belakang...INGAT SEMUA MEMORI YANG PAHIT, MAUNG, PAYAU...(pasangan pernah curang, bekas kekasih, kena kahwin paksa, kahwin lari dsbgnya) dan tak kurang juga sebenarnya terpedaya mengingati MEMORI YANG INDAH waktu silam hingga menidakkan REALITI hari ini...kesannya...nikmat & anugerah yang dimiliki hari ini terbiar sepi...itu yang kadang ada isteri, ada suami tapi tak rasa bahagia....dalam kepala ada programming...this marriage is not going to work...divorce is the best answer...U ask..U’ll received! So be carefull with your mind!!!Jangan sampai langkah tersilap hingga kekesalan membayangi perjalanan seterusnya...lagiklaa bahaya!!! Menangis keluar airmata darah sekalipun takkan bisa mengubah sejarah dan menebus kesilapan yang dilakukan.
MACAM TAKDE APA-APA...Melewati perjalanan hidup tidak lepas dari UJIAN ALLAH..apapun terkadang nampak gaya spt secebis kisah drpd suatu perjalanan yg panjang TETAPI ahaaa!!!Walaupun kecil, secubit, secebis...but if the MEMORI IS STILL PAIN, THE WAYANG GAMBAR IS ANGER, HATRED, GUILT, REJECTION, SADNESS, GRIEVING etc...bahaya lorrr! walaupun dah 5 tahun berlalu...walaupun dah 15 tahun berlalu mahupun 30 thn berlalu...because why???This mean individu BELUM RESOLVED dan keep carrying the emotional pain...dok simpan storage kat dalam mindatu ...Haa!! sebabtulaaa...terkadang tiba-tibajer collapse...out of nothing!Rasa letih sangat...tak bersemangat...lesu...macam sakittt tapi jumpa Dr , Dr cakap ok...jumpa plak bomoh haa tudia lagik bahaya depa kata kena sihir...lagunie lagikk pening kaplaa dibuatnya...tak cukup dgn itu ada plak saka...Emosi-emosi yang terpendam, terendam inilaa yang bawak penyakit sebenarnya...itu yang kadang stress sikit tetiba migrane datang, sakit jantung datang...adalaatu...”hidden issue” yang melekat, terlekat dan bertempek berkarat dalam memori sistemtu...

EMOSI NEGATIF YANG TERPENDAM A.K.A RACUN
Namun apa yg berlaku dr perspektif kaunseling...skrip-skrip negatif, memori & kesakitan yang disimpan & dibawa dari hari ke hari ini inilah akan menyebabkan KESEJAHTERAAN DIRI dicerobohi dalam senyap...makin hari makin bertambah...berat...dan terbeban... KONSEKUENNYA ~ tanpa disedari emosi yg dibawa inilah boleh menjadi racun dlm tubuh manusia. Tubuh menjadi lebih asidic...pembiakan sel-sel kurang sihat bertambah meriah dan hasilnya juga berat makin tahun makin bertambah...(bagi yang dah berabis duit mencuba segala macam produk & slimming program TAPI kg masih tak turun-turun ataupun liat nak turun... ada baiknya take a break skejap...CUBA REFLEKSKAN KEMBALI PERJALANAN HIDUP ANDA @ STRESS LEVEL...ADA TAK UNRESOLVED ISSUE yang terpendam...STRESS (nie termasuklaa bebanan emosi, skrip negatif yg disimpan, tak cukup rehat...beban fikiran memikirkan tanggungjawab..hutang keliling pinggang dll) .Semua ini ada kaitan dengan peningkatan berat badan sebenarnya...Babnie kacangjer sebenarnya, individu kena betulkan program minda takyah pun telan ubatker apa-apa...NATURALLY!!!MIND PROGRAMMINGjer...nantilaa atas permintaan saya akan buat EFT KELAS KHUSUS UTK REDUCE WEIGHT...I’ll update di blog nanti) Nak ceeta pun pjg but again normally dlm klinik saya kupas saling berkaitan stress, emosi , penyakit & kuasa minda manusia.

FREEDOM OF LETTING GO...
MESEJNYA DISINI...LEARN THE FREEDOM OF LETTING GO & HOW TO FORGIVE (babnie bukan shj memaafkan orang lain tetapi juga MEMAAFKAN DIRI SENDIRI nanti kita kupas lagi lebih mendalam babnie...insyaAllah you'll discover the miracles in you!!!)Hidup akan lebih harmonis....hidup akan lebih sejahtera...once U resolved!

TAKUT ???
Takde maknanya takuttu sebenarnya…bukan ada MAMBANG @ JIN pun…ada takde pun sebenarnya syaitan a.k.a nafsu yang diternak sendiri…emotional painnie pun kerja sepsis bertanduktu juga…kerjaya deme memang menghuru-harakan manusia….Sendirilaa mau ingat babnie.NAK BERESKAN tapi tak tahu???Subhanallah…ilmu Allahnie punyaalaa teramat luasnya…dengan EFT senangjer dgn semuanie dibereskan….U’ll discovered THE MAGIC…(next episodlaa kita story pasal testimonial..kang panjang lak…saya sendiripun TERKEJUT SEBENARNYA…macam main-mainjer tak sampai pun 10 minit…apatah lagi klien sendiri..Bukan apa MASYAALLAH, this teknik really SUPERB…klien yang berpuluh kali menjalani sesi kaunseling belum tentu menikmati KEPUASAN sepantas penggunaan theraphy menerusi EFT…)Syukur saya pd Allah diketemukan dgn KEAJAIABANNYA!!!...Dapat tolong para sahabat yang memerlukan bantuan & sokongan...

SAYA DAH OK KER???
Macam mana nak tahu saya dah MAAFKAN...LET GO @ RESOLVED??? Senangjek...you tengok balik memori/insiden yg berlakutu...if there still have PAIN???Haa...itu tandanya ada racun lorrr...serupa ternak racunlaa dalam badan….haa…haa..haa…(tapi yang TAK BESTNYA bila seseorang individunie ternak racun dalam badan dia tanpa disedari seringkali dia MENYUSAHKAN kehidupan orang lain juga yang PELIK BIN AJAIB selalunya orang-orang yang dia sepatutnya SAYANGI & HARGAI…selalunya dia stress dia akan LEPASKAN PADA orang-orang di sekelilingnya…ini yang bahayatuuu!!!Itu yang kadang jadi punching back, penderaan emosi & mental berlaku tanpa disedari)

KALAU DAH PULIH SEPENUHNYA , takkan ada rasa sedikit pun emosi negative bila anda menoleh memori silam anda!!!You MAKE PEACE to your memory…dan insyaAllah INILAH MASTER KEY…untuk individu melewati kehidupan yang LEBIH BAHAGIA, SEJAHTERA & HARMONI… "ILMU FOR LETTING GO ini sangat penting sebenarnya...otherwise hidup akan berserabut (umpama rumah tak bersih...sapu sampah tapi masih ada yg tertinggal...kan tak syokktu...) dan tanpa disedari kalau dah berkeluarga..individu akan mewariskan "PENYAKIT" keturunannie...dengan segala personality trait negative yang dipancarkan untuk menidakkan punca permasalahan iaitu diri sendiri yang tidak beres. Sikap panas baran, mengungkit, bercakap kasar dengan bahasa yg kesat, mengalah, menuding jari, tertekan dsbgnya.

Itu yang juga kadang usia baru hujung 20-an tetapi terkadang cara membawa diri tak ubah macam individu yang berumur era 40-an...hidup dirasakan berserabut & berselirat masalah, jiwa tidak tenang & bahagia...because why???YOU CARRY...macam makan kena lah poo-poo kan..gitu jugalaa kehidupan...memori yg tak sihat kena dinyahkan...Bayangkanlaa kalau makan tak membuang apa yang akan terjadi? Mengikut kajian saya makanan yg diambil sekiranya tidak melalui proses perkumuhan @ pembuangan dlm tempoh 48jam akan kembali kpd sistem darah dlm bentuk toksin...itu yang nanti akan mengesani sistem tubuh.Begitulaa jugalah perumpamaanya kehidupan yg dijalani...JANGANLAH DI BAWA RESMI "MENYIMPANNIE"...bahaya...nielaa org tua-tua cakap makan dalam @ pendamtu bahaya.

KISAH UTK IKHTIBAR...kesan emosi yang terpendam.
Teringat kisah kenalan mama, kisahnya rumahtangga yg didominasi oleh ibumertua...punya power aura mak mertua sampai anak lelaki sendiri pun tak bleh bersuara (babnielaa yg anak-anak mak khususnya yg lelakinie kena belajar YES MEMANG SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU TAPI JANGAN PULA HAK ISTERI DIABAIKAN...TERSEKSA JIWA RAGA TAK KENA GAYA DAPAT LELAKI YG KAHWIN DGN JENIS ANAK MAKNIE..)Tinggal pulak kat rumah mak mertua...(nak pindah rumah ada kehidupan sendiri tidak dibenarkan) kasih sayang anak pun dicontrol (ada baby tapi masa nak spend dgn baby bercatu)...menantu nak balik rumah mak pun kena control...IBARAT HIDUP MENANTUNIE TADI MACAM ROBOT YG DIPROGRAMKAN ~ menantunie bukan robot tapi manusia ada emosi, ada perasaan cuma bezanya menantu baik sesangat jenis yang menurut perintah...tidak berani menyuarakan haknya....jaga hati tetapi apa yang terjadi makan tahun pendam punya pendam usia muda lagi tak sampai pun 30-an tapi ada ketumbuhan di rahim dan tulang belakang tak boleh berjalan...dlm proses untuk menjalani pembedahan...bahaya!!!70% to 90% penyakit yg singgah di hospital were self related stress complaint....PENYAKIT YG DISEBABKAN OLEH STRESS (bab stressnie bukan hanya isu hari ini tp terkadang yg telah disimpan bertahun-tahun).So buat yg diuji di luar sana reach outtt!!! ~ Jangan pendam sorang cuma sebaiknya pesanan saya kisah-kisah rumahtangga JANGANLAH DIJAJA SATU DUNIA...BAHAYA!!!Tinggi risikonya inilah salah satu punca keberkatan itu ditarik oleh Allah swt. Anyway YOU HAVE THAT POWER!!!TAKE CONTROL TO YOUR LIFE & DON'T LET OTHERS DEFEAT YOU!!!

REACH OUT…
Menyentuh bab “REACH OUTnie”pun kena hati-hati…jangan sampai jadi pelarian pula…ramai yang terpedaya dalam tak sedar bila membicarakan persoalan reach outnie…cth mudah konflik dlm rumahtangga…Seringkali kesilapan yang berlaku pasangan mengaduh kasih pada yang bukan muhrim dan bukan pakar…seringkali berlainan gender, rakan sepejabat….boyfriend, girlfriend lama dll…tahu shjlaa bila dah berdua yang ketiga adalah SYAITAN…ingatkan selesai masalah rupa-rupanya haatu dia!!! Balak menimpa….terlanjur …berzina….Nauzubillahminzalik…HATI-HATI!!! Cara TERBAIK RUJUKLAH PADA ALLAH…Banyakkan berdoa & munajat moga diketemukan jalan penyelesaian terbaik dalam redhaNYA….diketemukan dengan insan yang boleh membantu dalam redha Allah…bukannya jerangkap samar syaitan bertopengkan manusia…Babnie! Sendirilaa mau ingat kawan!!!...Budak tadika pun tahu hubungan orang lelaki dan wanita yang bukan muhrim ada batasnya….takde maknanya mencari ketenangan & kebahagian di luar sana…sedangkan HAKIKAT SEBENARNYA….ketenangan & kebahagian itu dalam diri sendiri…hee! Babnie banyak-banyaklaa bertaubat…muhasabah diri sebelum terlambat…BERANI MELAKUKAN KOREKSI DIRI KRN ALLAH SWT…itulah yang PALING TEPAT…jangan pula sibuk mencari salah orang lain…tak selesai masalah nanti…Macam senang tapi tak senang??Macam mana nak senang...kenalaa jumpa pakar...apapun ini semua bab rezeki jugalaa sebenarnya...so banyakkanlah munajat mintak petunjuk & bantuan pada ALLAH.(Janganlaa pulak eksyen kat Allah...tak nak mintak, kalau ekau tak mintak macam mano Allah nak boyie...berlarilaa ekau keliling dunio takkan tonang deh dah...kalau KAT ATAS SANO EKAU LUPAKAN...DIALPAKAN...setakat artificial…tiruan…tipu dayo setan buek apooo…itupun mujur Allah dugo bagi inget kat DIO...kalo tidak tau-tau ekau black-out...padam...oksigen ditarikbalik...terus lepak ngan Abu Jahal & spesis2 bertanduktu layielaa...tek bertaubat layie tak tahulaa den)...MINTALAA PADA ALLAH!!!Jangan putus asa akan rahmatNYA...percayalahhh!!!Janganlaa pulak terus-terusan MENSABOTAJ DIRI bila dah tahu buat silap…TIDAK ADIL pada diri sendiri!!!Menzalimi insan lain yang anda sayang sama tarafnya spt anda menzalimi diri sendiri…(Cuma bab diri sendiri…kurang sedarlaa kot sebab bahagia mengikut telunjuk nafsu menangkan syaitan yang membahlulkan diri ~ seronok beb spesis bertanduk bersorak ria mereka manusia kecundang ( pinjam jap vocab siti jarum dlm paper semalam kes dia mengutuk filem@drama mat rempit / bohsia di M’sia…setuju benar saya dgn pendapatnya…bukan begitu caranya ingin MEMURNIKAN MASYARAKAT YANG BERTAMBAH KALUT DI AKHIR ZAMANnie..silap aribulan nak buat pahala sampaikan mesej murni dapat dosa plak bila dipaparkan unsur-unsur maksiat…apakenyer punya felem/dramalaa merendahkan martabat manusia...rendah IQ, EQ & SQ nampaknya) .Media boleh memainkan peranan yg terbaik sebenarnya dgn cara memupuk nilai murni, mengutuhkan sistem kepercayaan dan menyampaikan dakwah tp sayang yg murni/baiknie nampak gayanya kurang menguntungkan gamaknya...takde publisiti kurang untung ~ ha ah banyaklaa untung kau kat dunia, kasik refleks sket brape BANKRAP nanti kat akhirat.....erghh! Nauzubillahminzalik)Kalau yg KAFIR tu takpolaa jugo memang tentu arah jadi bahan kayu api norako ini yg ISLAM pun lebih kurang apa ceeta...dunio dunio tak tahulah apo den nak khabarkan...sendrilaa mau ingat...

Masih ramai lagi yang menyayangi anda walaupun terkadang saat diduga U'll feel LONELY...ISOLATED...but why???Isn't that U choose it??? U choose not SHARE...U choose to live in miserable ...U...IS U!!!Allah sendiri takkan mengubah diri U kalau diri U tak berubah...Tepuk dada...sendiri lebih arif...kebenaran dr dlm diri utk berubah...kebenaran utk menamatkan peperangan dlm diri!!!Kebenaran dalam diri U untuk menikmati bahagia...

Tiada siapa yang HEBAT…kecuali DIA diatas sana…tiada siapa yang sempurna namun dalam KETIDAKSEMPURNAAN itu sama-sama kita terokai KEINDAHAN & KEAJAIBAN ALLAH…untuk sama-sama kita saling lengkap-melengkapi, ingat-memperingati antara satu sama lain ke arah melewati kehidupan yang lebih sejahtera dan harmoni dalam konteks hubungan dengan diri sendiri, orang lain dan lebih utama dari itu tentunya PEMILIK YANG AGUNG itu iaitu Allah swt...

Yang baik itu datangnya dr Allah dan yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri, jutaan maaf saya pohon andai penulisan saya menyentuh emosi anda!!!(Trigger back all the pain, sadness, grieving, anger, anxiety, rejection, seperation and etc...)

Salam harmoni & sukses selalu;
Pn Aniz Hj Anwar
EFT Practioner
Counsellor/Therapist