Thursday, April 16, 2009

RAHSIA EMOSI, STRESS & SIGNAL TUBUH

Bismillah,

MERUNGKAI RAHSIA EMOSI, STRESS & SIGNAL TUBUH…

Alhamdulillah...dapat juga saya tunaikan janji saya...

Ambil masa sebentar sementara little khalifah Muiz HAkiem...beradu dlm buaiannya... rupanya ada dikalangan sahabat yang berminat ingin menatap wajah Muiz khususnya tang telinga Muiz yg berbentuk kalimah ALLAH…(fofular jap anak den…hee…tak terlintas pun sebabtu tak publish gambar muiz kat facebook @ blog…siap tanya asben masa mula-mula noticed special tentang telinga Muiz kat SJMC abang nak Muiz glamer ker, kalau nak ibu bagitau kat kekawan reporter…tapi asben tak bagi…memang standard low profile kamilaatu….nak tengok mailaa dtg teratak kami)…

Syukur alhamdulillah, pagi-pagi lagi saya menerima YM khabar gembira drpd salah seorg klien yg menjalani rawatan ikhtiar zuriat bersama saya, alkisahnya dah masuk 7 bulan rupanya beliau hamil…(punyalaa lama saya bercuti…tak online)Terasa bermakna ilmu yg dikongsikan…inilah sebahagian ‘makna’ yg saya cari sebenarnya manisnya membantu insan lain merealisasikan impian mereka & manisnya ukhwah yg terjalin…

Nampak gayanya saranan-saranan rakan belum mampu saya tunaikan…suruh saya buat buku…hobi suka-suka hati menulis saya kini kembali aktif…(baru jap terfikir kenapa tak buat buku…bila diteroka dlm minda yg 90%nie…mungkin disebabkan factor “AKU MENULIS BUKAN KERANA NAMA..”yang penting ilmu yg bermanfaat mampu menyentuh emosi dan insyaAllah memberi insight & hidayah buat yang memerlukan & yang mencarinya…oklaa sambung topic merungkai…MISTERI…EMosi, stress & signal tubuh kita…tapi bab tulis buku nampak gayanya kena buat jugalaa sekurangnya ILMU dapat disampaikan dgn lebih kemas & sistematik…ramai sungguh yang dah bertanyanie…Pn Aniz tak menulis buku ker???Terkesan juga nampaknya penulisan saya. Dulu time belajar ada Pensyarah suruh buat assignment baru siap sekarang…???Kena amik Phd plak ker…supaya ada rasa seriau sket…tak siap kena marah ngan Pensyarah dpt plak gred tak cantik…apapun skangnie… sendirilaa mau ingat…pandai-pandailaa cari ruang & masa explore bab buku plak lepasnie…

Stresskah aku???
Dulu sebelum melewati ujian Allah & pergi mengaji saya sendiri tak sedar & TAK TAHUPUN rupa-rupanya emosi, stress memainkan attribute yg sgt signifikan terhadap kefungsian tubuh manusia selain FAKTOR PEMAKANAN & GAYA HIDUP. Ingat lagi masa awal-awal smbg master dulu...dgn anak kecil, kerja, belajar...memanglaa penat (masa-masa mula-mula 1st sem ~ masa nie baru nak buat penyesuaian) saya dapat high blood pressure, berat badan naik, inbalance hormone ~ perjalanan haid jadi melilau dan Doktor cakap awaknie stress ...siap cadangkan kita pergi SPA, bercuti dsbgnya...(dlm hati cakap ...yelaatu Dr padahal manakenya ada masa Dr… dlm kepalanie dok ingat exam, assignment nak kena cope apatidaknya drpd field Property Management pie amik Kaunseling semuanya benda baru ~ memang mencabar apapun disebabkan benda yang kita minat so macam orang bercintalah…walau hebat cabaran tapi SERONOK @ ENJOY bila belajar, ini tak masuk tuntutan bab kerja rumah, hubungan kekeluargaan….dll…pulaktu SIAP SAYA MENAFIKAN WAKTU ITU...tapi itu dululaa)...Tapi setelah didedahkan dlm kuliah STRESS MGMT...emm barulah saya sedar...stress bukan shj berpunca dr masalah atau bebanan emosi SEMATA-MATA tetapi juga disebabkan komitmen hidup...ada misi @ agenda, tanggungjawab yg perlu diselesaikan...terkejar-kejar...sehinggakan tubuh tidak menikmati REHAT yg sewajarnya...(nak-nak kalau body jenis banyak asid lagilaa cepat problem singgah)Ada org yg body jenis alkaline biasanya golongannie memang power jenis tubuh HEAVY DUTY…tidur sehari sejam, dua jam pun dah cukup...apapun tidak digalakkan sebenarnya...DAH fitrah manusia Allah jadikan malam masa untuk berehat...maka berehatlaa...waktu tidurlaa Allah repair sel-sel tubuh kita yg rosak...So ikut shjlaa infactnya sunnah tidur seawal jam 10mlm supaya waktu tgh malamnya pula boleh bangun untuk tahajud…memang cantik sekali sebenarnya peraturan Allah…kita shj yg kadang menidakkannya…sedangkan itulah penawarnya…alamak kena stop jap...Muiz nangis...

Tidur & Allah repair sel-sel tubuh…
Ok sambung semula…TIDUR MEMAINKAN PERANAN YG PENTING DALAM KESIHATAN TUBUH MANUSIA…Mengikut hasil penerokaan saya juga rupa-rupanya ada jadualnya Allah repair tubuh kita…jam 1 pg ~ 3pg Allah repair bahagian liver…iaitu HATI….Kesihatan hati sangat penting inilah pusat penapis segala kotoran dlm tubuh kita. Antara symptom hati kurang sihat @ bersih…itu yg diet bukan main tapi berat badan tak turun-turun sebabnya antara tugas penting hati adalah menukar lemak kpd bentuk cecair untuk dibawa keluar oleh sistem perkumuhan…(so ada kekawan yg mengalami masalah berat badan elok juga ambil milk tistle sejenis herba yg fungsinya membersihkan hati boleh dapatkan di farmasi) selain itu masalah kesihatan hati juga boleh mengundang masalah sinus, migrane apa lagi…constipation…ini sebahagian symptom hati yg sedikit kurang sihat…kalau yg dah teruktu lain pulak ceritanya…apapun kaedah pencegahan itu lebih baik drpd merawat.
Bagi yang mengalami masalah insomnia ada baiknya dirawat segera….jangan biarkan ianya berlarutan. Bukan apa apabila tidak mampu menikmati tidur yg sihat…konsekuennya kesejahteraan tubuh pasti akan terjejas.Biasanya adalaa “hidden issue’ yg mengiringitu…ada kaitan dengan EMOSI tanpa disedari…

Ceeta bab tidur, saya memang PECINTA TIDUR…ingat lagi waktu belajar kalau time nak exam...study week...orang sibuk tidur lewat study...buat study grup (kununyalaa tapi pengamatan & pengalaman peribadi saya sendiri banyak yg borak kosong drpd ilmiahnya so memang saya jarang-jarang sekali involve dgn study grup kalau ada pun belajar dgn kawan baik saya yang sama kepala dengan saya yang tak suka buang masa…cara kami enjoy masa kami adalah dgn carik side income…buat MARKET STUDY DGN FIRMA SWASTA waktutu...ada waktu terluang kami join abang2 senior dan geng-geng coursemate lelaki cari side income buat survey…diam tak diam satu semester kadang dapat juga RM1+++ siapa nak bagikan dah tua bangka…pastu balik cuti bolehlaa bagi kat mak dan abah duit…belikan hadiah yang best-best sket…dan paling best juga pegi tabor duit kat shopping mall kat area JB waktutu…shopping sakan keluar pukul 10pg balik pukul 11mlm, apapun that’s the way I reward my self).. Apapun bagi saya kalau tidur tetap penting, takde apa keperluan penting SHARP jam 11mlm...time tidurrr...musti TIDUR…sambiltu sebelum tidurtu berkepitlaa dgn peta minda, note yg tulisannya mcm cacing kerawit...(rupa-rupanya inilah kehebatan kuasa minda…applikasi otak kiri & otak kanan saya mainkan serentak tanpa saya sedari…HAFAL & VISUALISE)punyalaa halus tulisan 1 sem punya pelajaran dimampatkan dlm lipatan2 kecil...pastu tidurlaa dgn senang hatinya...apapun ada rahsianya juga kenapa saya suka tidur waktu tu (nak-nak final sem....he..he...he waktu sebelum tidur lazimnya waktu bergayut dgn cik abg...naik panas telinga kadang dibuatnya...benua Amerika ngan Malaysia mcm kampung sebelahjer bergayut...sampai roommate pun naik konpius.Mulatu suspen & sakit jiwa juga apatidaknya dpt bilik tingkat bawah coverage tak cun…infact takde roaming (era 90-an coverage memang tak cun sgt…mujurlah akal panjang tukar bilik tingkat atas yg kebetulannya kosong…fuhh, lega…pastu yang bestnya juga boleh telefon parent sesuka hati…takyah beratur lagi kat public phone)

Emosi, Stress & Signal Tubuh…
Cerita alam student…memang menyeronokkan...rasanya itulaa alam yg terindah selain zaman kanak-kanak...sebab timenie dah berakal sket...suka, duka pengalaman bersama-sama rakan-rakan mengajar erti berdikari & dewasa.Cinta monyet...cinta tak monyet semua pun adalaa...terketaq kat nak buat presentation...membahagi masa mengulangkaji pelajaran & bersuka-ria...frust , gumbira dgn gred & Pensyarah yg bias dan yg tak bias....So timenie jugalaa kadang bagi yg student perempuannya ada yang mengalami perjalanan haid yang tidak teratur...bila skang ingatkan kembali ohh! Patutlaa...stress belajar...keterujaan melewati alam remaja ada kaitanya dgn emosi...saya juga tidak terlepas menerima tempias itu...ada dikalangan rakan-rakan lain pula yang kesannya di wajah, jerawat berlumba-lumba menerbitkan diri kesan emosi yg dilalui...

Time nak dekat-dekat exam pula selalunya ramai yang kena selsema, batuk dan demam...kenapa yer??Rupa-rupanya itulah dianya impak emosi & stress...kurang tidur menelaah pelajaran, kebimbangan, tekanan semuanya bermain di minda dan mempengaruhi emosi...kadang makan minum pun jadi tak tentu apatah lagi ingin memastikan tubuh menikmati AIR YG SECUKUPNYA...

Begitulaa juga pemerhatian saya pada kes-kes yg singgah ke NQ...lazimnya isu melibatkan seperation, rejection, grieving...stress selalu klien datang dengan selsema bersama.Dan lagi satu....karbon dioksida juga punyalaa meriahnya dalam badan...sendawa...kadang klien mengadu sakit kepala...perut masuk angin...gastrik...these is all part of symptom stress related complaint...Selalunya memang saya sarankan klien BERLAKU JUJUR dgn diri mereka...Go and see the Doctor beritahu kisah U yg sebenarnya jika putus tunang ker...putus kasih dsbgnya, insyaAllah Doktor akan faham dan mintaklah MC...janganlaa pula berselindung...pura-pura @ berdalih(kat Malaysia lom lagi secara praktikal kaunselor mengeluarkan surat cuti...phobia harus stigma masyarakat ~ ada sakit mental ker mulalaa perasaan insan lain yg ingin tahutu...mencungkil RAHSIA ... so bagi menjamin kesejahteraan diri yg sedang kusut dan menjawab soalan-soalan CEPU EMAS ada baiknya pergi berjumpa Doktor utk mendapatkan MC selain mendapatkan khidmat kaunseling utk rawat emosi yg terganggu sedikit kesihatannya, sungguhpun dari segi perundangannya tidak menjadi kesalahan kaunselor mengeluarkan surat cuti)

Raut wajah vs emosi...
Wajah tak mampu menipu diri...benarlah kata orang kecantikan yang sebenar lahir dari dalam...tapi kalau dalamannya sakit...emosinya terganggu...walau make up tebal 4 inci pun takkan mampu melindungi rahsia hati @ emosi yang sedang kacau @ sakit...melihat senyuman sudah memadai...senyum tapi tak nak senyum...macam takde energy...melekat kat hati tak sampai energynya di mata...dan di bibir...(ada kaitan dgn JOY CENTER kita...)InsyaAllah nanti ada kesempatan kita kupas tentang simpulan bahasa orang-orang lama...senyum tu membuka rezeki....sedekah...membawa kebaikan SERTA PERKAITANNYA DGN SAINS MINDA...otak depan kita...otak depannie kawal mood, otak tengah simpan memori ~ patutlaa selalu orang ngadu sakit kepala tangnie dan otak belakang pla kawal sistem saraf)

MESEJNYA DISINI @ MORAL OF THE STORY ~ kalau agak-agak badan tu rasa kurang enak, kurang selesa...sakit sini...sakit sana...buat medical check-up, alhamdulillah tiada masalah dari segi perubatan...CUBA EXPLORE TAHAP EMOSI SEBENTAR? Ada tak yang menganggu fikiran sejak kebelakangan ini...RATEKAN TAHAP EMOSI DIRI ANDA SECARA JUJUR...0 ; tidak stress hingga 10; paling stress. Kalau ratingnya agak-agak 6 dan ke atastu ada baiknya dapatkan rawatan sebelum keadaan lebih parah...

KEROSAKAN DNA VS EMOSI
Bukan apa....EMOSI NEGATIF YANG TERPENDAM MAMPU MENJADI ANCAMAN KPD KEROSAKAN DNA TUBUH...mula-mula mungkinlah sekadar inbalance hormon, cyst, lump, mastitis, sinus, constipation, astma, eczema, fibroid, migrane tetapi itulaa akhirnya boleh menyebabkan hadirnya penyakit-penyakit kritikal...kanser dsbgnya...InsyaAllah once U resolved dengan emosi...dengan sendirinya DNA tersebut akan dibaikpulih...inilaa sebahagian dapatan kajian literasi saya drpd pengalaman seorang Oncologist yang mengkaji kaitan emosi & penyakit di luar negara, kajian beliau melibatkan pemerhatian selama 30 tahun. Siap rupanya kalau yg ada breast cancertu ...sakit belah kiri @ kanan pun MEMBERITAHU pesakit ada unfinished bisnes @ konflik dengan sama ada pasangan, ibu, bapa atau rakan.Wah! Something intersting to EXPLORE..

EMOTIONAL ACUPUNCTURE ~ where emotional relief bring physical health.
Apapun jangan risau bersama saya...KUASA PENAWAR ITU ADA DI HUJUNG JARI ANDA SHJ...hujung jari tau!!! Bukan tapak tangan takut ada yg ingat reiki plak....kaedah SAINTIFIK yg cukup mudah utk dipelajari... kalau rasa TAK NAK SHARE PROBLEM DGN SAYA PUN TAKPE TAPI NAK BELAJAR TEKNIK INI (hee, lagi saya suka juga sebenarnya takyah pening-pening otak ini berfikir utk create INSIGHT klien...just do the huming & let go the PAIN & EMOTIONAL FEELING…but of course again adalah tertib, cara & prinsipnya yg perlu dipatuhi)Tinggal lagi belajar dgn saya takdelaa pengiktirafan master ker apa diberikan...sekadar merawat diri dan mungkin utk dikongsikan dgn rakan-rakan yang memerlukan....EMOTIONAL ACUPUNCTURE ~ No drugs or needle involve ; SELFHELP METHOD OFTEN WORKS WHERE NOTHING ELSE WILL. InsyaAllah selepasnie kalau yg ada migrane, sakit kepala tak payah lagi amik ponstan atau panadol...hujung jari anda shj..TAP...TAP...TAP...kita main ketuk-ketukjer halau sakittu pergi...dlm tempoh beberapa MINIT SHJ!!! DIULANGI SANGAT-SANGAT PANTAS & BERKESAN...mcm tak percaya TAPI INILAH KEBENARANNYA!!!.KAT MALAYSIA LOM ADA YG TAWARKAN THERAPHYnie..Punyalaa AMAZINGNYA...infact pengakuan jujur one of the Doktor...punya cepat kesan rawatan ini katanya rasa mcm nak buangjer sijil dia yang mengaji punya susah-payahtu....mcmtu tutuplaa klinik-klinik yg ada detik hati saya....memang SIMPLY AMAZING...SIMPLY SUPERB!!!Inilah antara hadiah Allah buat saya...after dealing with grieving crisis saya...(rasanya memang pernah terbaca tentang theraphynie masa mengaji kaunseling dulu tapi biasalaa kalau yg tak masuk periksatu.. tak kena buat presentation.tak ambil kisah pun dah habis belajar nielaa barulaa selongkar balik nota-nota fotostat yg tak sempat dibaca...)

Zaman dah maju...ilmu berkembang...empirikal study sains membuktikan KEHEBATAN KEKUASAAN ALLAH...dan KEHALUSAN PENTADBIRANNYA...lagi dalam kita teroka lagi banyak yang kita tak tahu dan INGIN TAHU....dan LAGI BANYAK KITA TEMUI KEAJAIBAN-KEAJAIBANNYA...

TIPS MENANGANI STRESS YANG PALING MUDAH...
Banyakkan sujud...kasi banyak oksigen pergi ke otak...kasik ”tuning” balik...banyakkan munajat...banyakkan zikir...banyakkan bertaubat...kerana apa...”KETENANGAN ITU MILIK ALLAH” so bagaimana nak capai tenang kenalaa merayu pada EMPUNYA PEMILIK KETENANGAN ITU!!!Dan banyakkan TERSENYUM LEBAR...nikmati senyuman manis anda..rasakan emosi gembira walau pun bersedih so carilah komik ker bahan bacaan...infact laugh is one of the best medicine in this world...kalau ada baby kecil, tak kisahlaa anak sendiri ker, anak jiran, anak kawan...belajar-belajar berborak bahasa ’mereka’ ~ bayi @ anak kecil...insyaAllah terubat stress.Tidak pun PALING MUDAH pandang cermin & TERSENYUMLAA....bayangkan senyuman itu masuk ke dalam diri anda melalui 7 kelenjar organ utama anda @ chakra system anda.

Selamat Mencuba...

Akhir kata salam kemakmuran & salam sukses dari saya...

Tiada siapa yang HEBAT…kecuali DIA diatas sana…tiada siapa yang sempurna namun dalam KETIDAKSEMPURNAAN itu sama-sama kita terokai KEINDAHAN & KEAJAIBAN ALLAH…untuk sama-sama kita saling lengkap-melengkapi, ingat-memperingati antara satu sama lain ke arah melewati kehidupan yang lebih sejahtera dan harmoni dalam konteks hubungan dengan diri sendiri, orang lain dan lebih utama dari itu tentunya PEMILIK YANG AGUNG itu iaitu Allah swt...

Yang baik itu datangnya dr Allah dan yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri, jutaan maaf saya pohon andai penulisan saya menyentuh emosi anda!!!(Trigger back all the pain, sadness, grieving, anger, anxiety, rejection, seperation and etc...)

Pendaftaran Klinik Sukses (Module 1) kini dibuka...
Tarikh : 25hb April 2009 (Sabtu)
Masa : 9.45pg hingga 5.30ptg
Lokasi : Nur Qudrah Holistic Solution, Sec. 18 , Shah Alam.
Bayaran : RM200 (Rebet khusus ditawarkan buat pelajar dan ibu tunggal)

Info lanjut sila lawati http://kliniksukses.blogspot.com atau hubungi Pn Aniz di 012-3915362.

2 comments:

eQueen said...

salam pn aniz... terima kasih krn sudi berkongsi ilmu disini... sy percaya, walaupun tidak ramai yg meninggalkan pesanan disini, mrk sbnarnya mengikuti tulisan puan..

Faisal & Aniz said...

Salam eQueen,

terima kasih...semoga sama-sama kita beroleh manfaat & keberkatan dariNYA...panjang-panjangkan ilmu yg saya sampaikan...insyaAllah kat akhirat nanti kita nikmati pula 'ganjaran pahala' drpd Allah swt...

Salam kemakmuran & sukses;
Pn ANiz...