Thursday, March 27, 2008

My Genius Khalifah...

Salam buat semua...

Lama saya tidak menulis alhamdulillah malamnie menyambung hobi yg lama ditinggalkan lantaran kesibukan mengendalikan KLINIK SUKSES dan sesi kaunseling & rawatan...

Mendidik anak bukanlaah suatu tugasan yg mudah...dengan tuntutan ekonomi yg mencabar, kerjaya rutin harian yg sibuk...tak kena gaya jika tiada kesedaran dan keprihatinan...anak-anak akan terbiar dan membentuk IMUNISASI DALAMAN YANG RAPUH...dr segi kekuatan akidah,minda...emosi lewat Ahad lalu saya bekesempatan mengikuti CERAMAH drpd Dr Sidek Baba..(insyaAllah berkesempatan nanti kita kongsikan ilmu-ilmu yg saya perolehi menerusi ceramah beliau)...

Cuma hari nie suka saya berkongsi sedikit pengalaman tentang tips pendidikan anak-anak yg saya terapkan...moga ianya dpt membantu para ibu dan juga bapa di luar sana...

Nur Fataniah...merupakan puteri sulung saya...alhamdulillah dgn berkat doa, bimbingan dan mukjizat sunnah Rasul AROMATHERAPHY ini beliau dikalangan pelajar pintar di sekolahnya...

Harinie dia berkongsi storynya dgn saya mengenai PELIK & MUDAHNYA ...ANGAN-ANGAN...DREAMING BELIAU YG KINI MENJADI KENYATAAN...

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...KEAJAIBAN KUASA DOA, MINDA saya bawakan perkongsian pd puteri sulung saya Nur Fataniah...I've gone thru the magic dgn kejayaan berjuang menggengam SARJANA...ilmu yg sama saya titipkan buat beliau...almaklum shjlaa mak orang pergi belajar...KEAJAIBAN KUASA DOA, MEDITASI ISLAM & SAINS MINDAlaa yg saya mainkan selalu...

Tgh makan malam tadi...beliau berkongsi rahsia dan cerita dgn saya...Kakak peliklaa bu macam tak percaya...kakak dpt nombor 1...(alhamdulillah Fataniah merupakan di kalangan pelajar yg pintar di sekolah...peratusan keseluruhan beliau lazimnya tak kurang drpd 97%..cuma lewat tahun lalu selepas pemergian arwah neneknya pelajaran beliau sedikit merosot dimana catatan peratusan keseluruhan hanya 92%)...

Komen Fataniah dia pelik macam mana dia boleh dapat nombor 1...kakak bukannya ulang kaji sangat...(hemm , memang betul pun...tapi saya sentiasa pastikan homework, kemusyikilan atau permasalahan di sekolah yang tidak faham saya bantu beliau di rumah...ada masa untuk kami duduk berdua utk saya memantau pelajaran beliau...selebihnya Fataniah macam kanak2 biasa..main, menonton TV...malayari internet...menyakat adik...tapi TIDAK LUPA...setiap kali hendak tidur malam saya akan pastikan saya ada di sisi UTK MEMANFAATKAN GELOMBANG ALPHA ANAK-ANAK DLM MEMBANTU KEJAYAAN & PEMBENTUKAN PERSONALITI YANG RABBANI...ZURIAT YANG SOLEH...BERIMAN..BERILMU & BERTAQWA...

RESEPI...
"ALLAH MELIHATKU, ALLAH MENDENGARKU...ALLAH BERSAMAKU"...tidak lepas untuk ditanamkan agar mereka jadi insan yg cemerlang utk Allah dan Islam...

Dan BERANGANLAHHH...sebelum tido mohon pd Allah...itulah rahsianya...penggunaan otak kiri & otak kanan...hari ini hampir 3 bulan lebih masuk DARJAH 2 Fataniah berkongsi berita gembira IMPIAN beliau dgn saya..."Kakak selalu buat yg macam ibu suruhtu...berdoa LEPAS SOLAT BAYANGKAN pastu seblum tidur...rupa-rupanya dia selalu IMAGINASIKAN saat beliau memberitahu berita kejayaan NO. 1 ini bersama ayahnya"...

Apapun Fataniah hari ini masih tak habis lagi rasa PELIKNYA..macam mana dia boleh dapat NO.1...senangnya bu, ~ beria sungguh dia menceritakan SENANGNYA...saya selalu LATIH ANAK-ANAK BAGI EMPOWERING QUESTIONING rather then dok mengeluh susah, tak tahu..tak faham...berhasil nampaknya AFFORMASI MINDAnie...

Akaknie bukanlaa ulangkaji pelajaran sangat pun...akak peliklaa bu macam mana akak boleh dpt no 1...macam senang sgt bu(Well, that's the MAGIC yang Allah bekalkan pd kita, dear! tapi sayang ramai yg TIDAK MENGHARGAINYA...syukur kita antara insan terpilih)...haa itulaa, ucap syukur pd Allah...terima kasih pd ibu, pd ayah, pd atok yg mendoakan kejayaan kakak...KUASA DOA SGT HEBAT...insyaAllah rangsangan positif sedari kecil dapat kita dorongkan tidak mustahil IMPIAN melihat kejayaan dan kecemerlangan mereka lebih mudah...

Nantikan ksiah-kisah MAGIC seterusnya...bersama KLINIK SUKSES

Salam Ukhwah;
Pn Aniz Hj Anwar ~ 012-3915362
Counsellor / Therapist
Nur Qudrah Holistic Solution

1 comment:

Azian Hasan said...

Assalammualaikum Aniz,
Ingat lagi kak Azian( Subang Jaya )?, First time lawat blog Aniz, Tahniah! Kak Azian suka. Boleh tak sekiranya Aniz berikan tips atau amalan untuk jadikan anak-anak cemerlang! Tentang kursus tu pulak boleh tak Aniz terangkan dengan lebih details. Contohnya kursus tu untuk siapa dan apakah agenda atau kandungan kursus tu. Berminat jugak nak join!